Russisch Blauw Info


Antwoord : nestje met half Rusje • Een aantal van mijn vrienden vind mijn halfrusje zo mooi en zou daar graag een kitten van willen hebben.
  Waar kan ik een geschikte Russen kater vinden?Allereerst wil ik even zeggen dat wij als infosite nastreven onafhankelijk te zijn van individuele fokkers. Vandaar dat wij dus niet bemiddelen in het vinden van een dekkater of een kitten.
Ons doel is mensen van voldoende goede informatie te voorzien zodat zij zelf een verantwoorde keuze kunnen maken voor een kater of fokker. Advies willen we, waar dat kan binnen dit streven, natuurlijk wel geven.

Ondanks dat we begrijpen waar de drang voor een leuk en lief nestje vandaan komt, zijn wij als fokkers en liefhebbers niet blij met de fok (ook een gelegenheidsnestje is fokken) met en van halfrusjes of erop lijkende dieren met onbekende afkomst.
Dit heeft overigens niets te maken met uw prachtige poes persoonlijk.

Onze afkeer komt voort uit de gevolgen die zulke nestjes kunnen hebben op de fok van ons mooie ras waar wij veel tijd en moeite in steken.
Ook vanwege de toch nog vele mensen die met dit soort halfraskatjes snel geld proberen te verdienen op sites als Marktplaats e.d.

Ondanks onze bezwaren willen wij u toch graag advies geven.

Allereerst; bedenk of het niet een betere en zekerder weg is naar een mooi rusje om een kitten te kopen bij een goede fokker. Wilt u dit niet en toch een nestje fokken met uw poes, houdt dan in elk geval rekening met de punten die in het hier opvolgende verhaal worden beschreven.

 • Binnen de fok van raskatten wordt gewerkt met dieren met een stamboom. Dit is niet omdat men zo graag een papiertje meegeeft, maar wel vanwege de registratie van de ouderdieren. Elk van de dieren op een stamboom heeft zijn steentje bijgedragen aan de kat die wij in handen hebben. Goed fokken valt of staat met de kennis van deze dieren en hun individuele eigenschappen. Niet alleen wat betreft uiterlijk, maar ook de eigenschappen die "gezondheid en karakter" be´nvloeden. Een dier zonder stamboom is dus een onbekende risico factor in de fok.
 • In uw geval is er ook niets bekend van het dier. Ze is mooi en volgens uw verhalen lief en gezond. Maar er is niet bekend welke "erfelijke eigenschappen en/of erfelijke afwijkingen" ze verder nog met zich meedraagt vanwege het onbekend zijn van vader en moeder.

  Deze onbekende genetische eigenschappen kunnen echter wel van "groot belang" zijn bij het fokken van een gezond nestje.

  Omdat de eigenschappen van de poes verder onbekend zijn, is het van nog groter belang dat de vader van een eventueel nestje een kater is van goede gezonde komaf met een goed karakter. In dit geval dus een geregistreerde Blauwe Russen dekkater.

  Bedenk daarbij ook dat de vrienden en kennissen waar u over spreekt zo weg zijn van uw poes. Zullen ze ook nog een kitten willen als dit niet net als uw poes het uiterlijk heeft van een Rus? Wat als er totaal anders uitziende kittens worden geboren? Dat is iets waar u van te voren rekening mee moet houden.
 • Om een nestje op Rusjes gelijkende diertjes te krijgen zult u een Russenkater moeten gebruiken (Misschien vindt u een "op een Rus gelijkende onbekende vader" of een fokker die het niet zo nauw neemt en snel wat extra geld denkt te verdienen, maar bedenk dat dit niet de meest betrouwbare katten of fokkers zullen zijn en dus misschien niet geschikt als vader van uw kittens.)

  Zo'n fokker en dekkater vinden, en dan ook nog een serieuze, zal echter niet erg makkelijk zijn. Een goede fokker zal waarschijnlijk niet bereid zijn om zijn/haar dekkater voor dit doel uit te lenen. Goedkoop zal het ook niet zijn. U zult de poes moeten laten testen (FeLV en FIV (snaptest) ) wat ongeveer 50- 80 euro kost, en dekgeld moeten betalen (ongeveer 300 euro). Dit lijkt veel geld maar u kunt het ook zien als een investering in de kwaliteit van de kittens. U zou ook met de toekomstige eigenaren kunnen afspreken de kosten bij te houden en dit bedrag te delen door het aantal kittens. Een kitten tegen kostprijs dus.

 • Let wel, er kunnen bij elk nestje, hoe zorgvuldig gepland ook, problemen ontstaan.
  Er kunnen kittens ziek worden, de moeder kan misschien niet zonder hulp bevallen, de moeder zou geen melk kunnen hebben enz. In dat geval zouden de kosten erg kunnen oplopen en u zal misschien wel de kittens zelf om de twee uur moeten voeden. Dit zijn risico's waarvan elke ervaren fokker zich bewust is en deze incalculeert wat betreft vrije tijd en een potje voor noodgevallen enz.
 • Daarbij zult u moeten bedenken dat u de kittens liefst zoals wij als fokkers voorstaan, minimaal 13 weken in huis houdt. Dit om de kittens goede sociale vaardigheden mee te kunnen geven om zo een goede en lieve huispoes te worden. De kittens zullen verder diverse malen ontwormd en geŰnt moeten worden. Ook dit kost erg veel geld.

In het kort is ons advies dus:

-  Liefst niet fokken maar een russenkitten kopen.

-  Bij toch fokken een goede dekkater zoeken en tot een overeenkomst proberen te komen met de toekomstige eigenaren.
   (bij voorkeur geen kater die rechtstreeks uit de voormalige Oostbloklanden komt omdat reeds gebleken is dat daar flink gerommeld wordt).

-  Goed bekijken of u zowel het geld als de tijd hebt eventuele moeilijkheden op te vangen.

-  Navraag doen bij de eventuele toekomstige eigenaren of ze ook nog ge´nteresseerd zijn als de kittens onverwacht niet op Rusjes lijken.We hopen u hiermee voldoende informatie en stof tot nadenken gegeven te hebben.

 

 

Door Blauwe Russen liefhebbers - Voor Blauwe Russen liefhebbers

Home