Russisch Blauw Info


Antwoord : Cattery beginnen  • Ik denk er over na om een cattery te beginnen voor het prachtige ras de russische blauw. Echt een pracht kat met een fijn karakter. Bij welke rasvereniging kan ik mij dan het beste aanmelden en hoe gaat het beginnen van een cattery in zijn werk?Ideaal gezien zou je als aankomend fokker je eerst heel goed moeten verdiepen in het ras. Wat zijn de typische raskenmerken, wat zijn de genetische eigenschappen waar je mee te maken krijgt en welke erfelijke afwijkingen komen er in het ras voor.

Ook zou je je moeten gaan verdiepen in de verschillende types die er binnen het ras zijn en welke katten je nodig zou hebben om een goede cattery op te zetten.

Om goede katten te kunnen vinden zou je met veel fokkers moeten gaan praten. Vragen naar de achtergronden van hun katten. Voornamelijk naar de gezondheid en het karakter omdat dat de twee belangrijkste kenmerken zijn die in orde moeten zijn voor een fokkat. Natuurlijk niet alleen van de katten die nu in zo'n cattery leven, maar juist ook naar voorouders en nestgenoten.
Bedenk wel dat je met levende dieren werkt en je als fokker dus verantwoordelijk bent voor de gezondheid en het karakter van de kittens die je op de wereld gaat zetten.

Om een cattery op te zetten en werkelijk iets aan het ras toe te voegen zou je ook moeten kijken naar welke verwantschap er heerst tussen de katten in Nederland waar al mee gefokt wordt. Koop je een fokdier met ouderdieren die al veel vertegenwoordigd zijn in Nederland, dan kun je een probleem krijgen met het zoeken naar geschikte partners en je voegt qua genetische waarde niet erg veel toe. Het is namelijk ook zaak om te proberen de genetische diversiteit, dus dat niet alle katten precies dezelfde erfelijke achtergrond hebben, op peil te houden.

De gegevens die je dan verzameld zou hebben kun je gaan vertalen in een fokplan.
Waar wil je naar toe met je fokkerij, wat is je doel met het fokken?

Heb je zo'n plan dan kun je op zoek naar een cattery waar ze bereid zijn een fokkat te verkopen die aan dit plaatje voldoet. Het liefst een cattery waarvan de fokkers ook bereid zijn om je te begeleiden in de fok. Oftewel je met raad en daad bijstaan. Dat kun je zeker als beginnend fokker wel gebruiken. Zelfs ervaren fokkers lopen tegen zaken aan waarbij ze wel advies of een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Behalve in het zoeken naar een goede fokkat zul je je ook moeten verdiepen in cattery management en cattery hygiène. Je moet je bijvoorbeeld verdiepen in het voorkomen van te grote infectiedruk. Die treedt bv op als teveel katten in een te kleine ruimte worden gehouden of als de hygiène niet goed is. Dan kun je last krijgen van infectieziektes, wormen, vlooien, schimmel en nog veel meer. Ook dat is een belangrijk deel van het fokken van katten. Je moet bedenken wat je gaat doen als je een zieke kat hebt. Kun je die apart zetten om verdere infectie van je katten te voorkomen?
Dit zijn allemaal aspecten die je je het liefst van te voren moet bedenken.

Tijd is ook een factor waar je als fokker rekening mee moet houden. Tijd om bij je dier te zijn als het moet bevallen. Tijd om de kittens eventueel zelf groot te brengen. Tijd voor de socialisatie van de kittens die je op de wereld zet enzovoorts.

Wat je zeker ook van te voren moet bedenken is dat een cattery erg veel geld kan kosten. Fokken is een risicovolle hobby. Er kan van alles misgaan en wat er misgaat kan handen vol geld kosten en vooral ook weer heel veel tijd, bloed, zweet en tranen. Denk maar eens aan een geboorte die fout gaat en waarbij de kat een keizersnee moet ondergaan. Zo'n ingreep is erg kostbaar en het kan zijn dat je daarna de kittens met de hand moet voeden. Dat betekent dat je op dat moment een tijdlang om de 2 uur de kittens zal moeten voeren totdat ze zelfstandig kunnen eten. Ook het investeren in een goede fokkat en een dekking van een goede kater evenals de bijbehorende testen kosten aardig veel geld.

 

De conclusie is eigenlijk dat het een hele leuke, soms zware maar vaak heel veel voldoening gevende hobby is, waar je echter niet door een roze bril tegenaan moet kijken. Om het goed te doen kost inzet, tijd, geld en heel veel geduld. Niet iets waar je even instapt om het uit te proberen.

Een aantal goede boeken om te lezen zijn:

  • Katten van het Spectrum

  • Practische Gids Kattenfokken van Royal Canin

  • Katten fokken van Esther Verhoef -Verhallen

Wat betreft een goede vereniging hangt dat van een aantal zaken af.

  • Welke vereniging spreekt je zelf het meeste aan.
  • Hoe komen de regels op je over.
  • Welke vereniging heeft een goede vertegenwoordiging van het ras dat je wilt fokken.
  • Wil je fokken en showen bij een onafhankelijke vereniging of bij een Fife vereniging?
  • Welk type rus wil je fokken?

Op de linken pagina staat een heel overzicht van verenigingen in Nederland en Belgie en een aantal andere landen.
Bij deze verenigingen kun je je laten informeren over al deze zaken en dan een keuze maken voor die vereniging waar je je prettig bij voelt.

 

 

Door Blauwe Russen liefhebbers - Voor Blauwe Russen liefhebbers

Home