Russisch Blauw InfoVaccinaties
van
Kattenziekte en Niesziekte
Een effectieve vaccinatie:

Een effectieve vaccinatie vindt plaats met verzwakte of gedode ziekteverwekkers. Dit zorgt er voor dat het kitten in zijn lichaam antistoffen begint aan te maken welke er voor zorgen dat hij beschermt is tegen de ziekte wanneer hij op een dag met de echte, levende boosdoener te maken krijgt!
Dit zeggende kunnen jullie gelijk indenken dat wanneer een kitten in aanraking komt met het virus vůůrdat hij beschermt is d.m.v. enting (doordat hij, of jijzelf, in contact is geweest met andere zieke katten of direct met de entstof), hij erg ziek kan worden.
Houdt hier rekening mee wanneer je als fokker 2 nestjes hebt van verschillende leeftijden. Het valt dan logischerwijs aan te raden om ze allemaal tegelijk te vaccineren zodat niet de jongsten via de huid van de oudsten al in aanraking komen met de ziekteverwekkers vůůr dat ze zelf geŽnt zijn. Mijn ervaring is dat een fokker hier vaak niet bij stil staat.

Deze vaccinatie heeft alleen zin bij een gezond dier. Een kitten welke diarree heeft of anders ziek is, mag beslist NIET geŽnt worden! Een gezond kitten heeft zeker GEEN wormbesmetting of vlooien. Aan te raden is om een week voor de vaccinatie een wormbestrijdingsmiddel toe te passen zodat de vaccinatie optimaal benut kan worden. Zorg er voor dat de kittens ALTIJD vlovrij zijn.


Nadja 10 dagen Nadja 4 weken Nadja 9 weken Nadja 13 weken


De tijd van vaccineren:

Dit is onderhevig aan andere en modernere inzichten. Wat nogal eens verwarring geeft.
In de tijd dat ik dierenartsassistente was, was het gebruikelijk om de raskatten met 9 weken en met 12 weken in te enten tegen niesziektes en kattenziekte. Tegenwoordig vindt men dat er nogal over-ent wordt. De verschillende kattenverenigingen hebben verschillende protocollen. Sommigen houden de vroegere gebruiken aan terwijl anderen voorstaan met 1 enting wanneer de kittens 12 weken oud zijn. Mits je die leeftijd aanhoudt, volstaat dit dan voor een jaar. Houdt er rekening mee dat de optimale werking van de vaccinatie pas na 10 dagen intreedt. Vandaar ook dat het kitten in die tijd nog bij de fokster moet blijven.

Ikzelf ben van mening dat de kittens vroeger ook tŤ vroeg geŽnt werden. Je moet je voorstellen dat dezelfde hoeveelheid entstof gebruikt wordt voor een 8 ons kittentje van 8 weken als voor een volwassen kat van 6 kilo. Hoe zwaarder het kitten hoe beter de enting "verwerkt" kan worden en hoe minder kans op een ent-reactie.

Mijn advies is dan ook: zolang het kitten normaal drinkt bij zijn moeder, krijgt hij alle antistoffen die hij nodig heeft. Een tŤ vroege enting kan juist averechts werken "is de maternale immuniteit nog erg hoog zal deze de vaccinatie afweren".
Met 12 weken enten met een gewicht ruim boven de kilo, is de kans op complicaties het kleinst. Dit is ook de minimale leeftijd voor een Chlamydia-enting. Natuurlijk moet je extra voorzichtig zijn met besmetting tussen de 10 en 12 weken wanneer de kittens steeds minder bij hun moeder drinken. Ik zou 4 weken later de niesziekte + eventuele Chlamydia-enting herhalen voor het boostereffect.


Kattenziekte:Ziekteverwekker:    Feliene Panleukopenievirus

Bescherming: Vaccinatie!  Nu nog jaarlijkse herhaling bij tentoonstellingbezoek met je kat, anders volstaat een 2 jaarlijkse enting.


Kattenniesziekte:De 3 voornaamste verwekkers van kattenniesziekte zijn:


De overeenkomsten:

Wat ze alledrie gemeen hebben is dat wanneer de kat door 1 van hen verzwakt wordt, dat de kans dan erg groot is dat hij nog door andere ziekteverwekkers (bacteriŽn en virussen) besmet wordt. Een anti-bioticakuur wordt hierdoor praktisch altijd voor geschreven samen met het onderhuids toedienen van vocht.
Een kattenniesziekte is zeker geen banale "verkoudheid", maar een ernstige ziekte met een soms fatale afloop. Chronische aandoeningen kunnen ontstaan na besmetting. Alledrie, het woord zegt het al, geven niezen en uitvloei uit ogen en neus. Ook alledrie zorgen voor koorts en sterk verzwakte katten.
Soms is alleen met een test vast te stellen om welke niesziekte het gaat.


De verschillen:

Ziekteverwekker:     Feliene Herpesvirus (rhinotracheÔtis)

Bescherming: Jaarlijkse vaccinatie
Ziekteverwekker:     Feliene Calicivirus

Bescherming: Jaarlijkse vaccinatie


Deze 2 niesziekten (Calici & Herpes) worden samen in een cocktail geŽnt.
Ziekteverwekker:     Chlamydia psittaci (een intracellulaire bacterie)

Bescherming: Regelmatige vaccinatie naast de gebruikelijke cocktail.


Extra informatie: Veel dierenartsen kiezen er voor om geen Chlamydia meer te enten.
Vaak krijgen kittens juist een Chlamydiauitbraak van de enting. Waarschijnlijk zijn ze dan al eerder met deze ziekteverwekker in aanraking gekomen.
De uitbraak van Chlamydia psittaci is weliswaar goed te behandelen met een antibiotica kuur maar zal steeds weer terug komen ten tijde van wat lagere weerstand door wat voor oorzaak dan ook.Piotr

Dit is PIOTR, HET voorbeeld van een 10 jaar oude Blauwe Rus die altijd zijn entingen heeft gehad.
Dit tesamen met veel frisse buitenlucht Ťn een leven zonder stress, zorgt voor zijn puike conditie, ůůk op wat oudere leeftijd!


Nog enkele praktische tips:

1: Er kan natuurlijk, ondanks vele voorzorgmaatregelen, toch een niesziekte uitbreken in een Cattery. Ik kreeg nog al eens de vraag van potentiŽle kittenkopers: wat moeten we dan doen? Wel of niet kopen?
Er even van uitgaande dat het kitten weer volledig hersteld is.(een verantwoorde fokker verkoopt natuurlijk nooit een ziek kitten)

Het antwoord op die vraag hangt van een aantal factoren af:
a. welke vorm van niesziekte is het geweest?
b. heb je nog andere katten in huis? en
c. ben je van plan om zelf ook te gaan fokken?

2: Een ander geval is precies het omgekeerde: je bezit al een aantal katten en deze hebben zo nu en dan een uitbraak van Chlamydia psittaci.. Wat is nu verstandig wanneer je er een nieuw kitten bij wilt?Conclusie van het voorgaande vaccinatieverhaal:

"Over-vaccineren" is niet goed. Doe elke enting weldoordacht, maar met deze vaccinaties hebben we toch maar mooi een aantal vervelende ziektekiemen onder controle gekregen. Mede hierdoor is een lang en gezond katwaardig leven voor veel van onze snorharige vriendjes bewaarheid geworden!


Tekst: Tineke Hofma


Door Blauwe Russen liefhebbers - Voor Blauwe Russen liefhebbers


Home