Russisch Blauw Info


Combinatie houden van Russen en vissenSinds een kleine tien jaar heb ik een aquarium met tropische vissen… en een kat.
Toen ik het aquarium kreeg, was mijn vorige kat Nouska al behoorlijk op leeftijd, maar ze veranderde in een kitten, bij het zien van die beweeglijke zwemmers.
Ik heb er twee soorten in zitten: Helostoma Temminckii (zoenvissen) die jawel, zoals de naam al doet denken, inderdaad zoenen! Heeft echter niets met de liefde te maken, maar des te meer met mannelijkheid. Het is voor de mannetjes namelijk een manier van (bek)vechten. De zwakste haakt als eerste af en wie het 't langste volhoudt heeft gewonnen.
De tweede soort is Corydorus Aneus (meervalletjes). Vooral de Corydorussen vallen in de smaak, want die bewegen zich zo over de bodem, dat het net muizen lijken!


Toen mijn katertje Yaron als kitten bij mij kwam wonen, kon ook hij zijn geluk niet op, bij het zien van zo'n geweldige, levende 'katten-tv'. Hij was toen echter nog te klein om erbij te kunnen en dus goed te kunnen kijken. Tegenover het aquarium stond een monitor en zo kon hij het net wat beter zien. Hij probeerde steeds om met zijn voorpoten tegen het raam aan te staan, maar hij was gewoon nog te klein en viel elke keer voorover… tot een paar weken later. Toen was hij inmiddels zo gegroeid, dat hij eindelijk lekker met zijn neus tegen het glas gedrukt kon genieten. De monitor is blijven staan (je ontneemt je Rus toch zeker zijn 'fauteuil' niet?) en ook tegenwoordig moet ik nog vaak met een doek de vele 'neusjes' van het glas wrijven. :D
Gek genoeg zijn de vissen totaal niet bang voor hem. Soms lijkt het wel of ze zelfs met opzet vlak voor zijn neus gaan zwemmen. Als ze tongetjes gehad hadden, hadden ze die vast naar hem uitgestoken. Alleen als de bodemvissen het echt te bont maken, wil Yaron nog wel eens hard met zijn poten tegen het raam bonken en dan gaan ze toch maar even verderop hun bezigheden vervolgen. ;)
In de zomer van 2005 krioelde de bak opeens van de baby-zoenvisjes. Wat een feest!! Yaron was zowat niet meer bij het aquarium weg te slaan. Maar over het algemeen vindt hij het vooral interessant als ik de vissen voeder, want dan gaan ze zo lekker druk met z'n allen doen. Hij komt dan ook steevast aangesjeesd als hij hoort dat ik het voer pak. Ook vindt hij dat errug lekker ruiken, maar helaas voor hem mors ik maar héél zelden iets. Nooit gedacht dat katten vlokkenvoeder lekker zouden vinden, maar het is dan ook niets anders dan heel fijn gehakte visjes met plantjes natuurlijk!
Ik maak me nooit zorgen dat Yaron ze te grazen zal nemen. In de ruim anderhalf jaar dat ik hem nu heb is hij maar één keer op het aquarium gesprongen en dat was nog alleen omdat hij een vlieg achterna zat. Des te meer zorgen maak ik me erom dat het deksel hem misschien niet mocht houden (hij is toch ruim 5,5 kilo), dus als ik de deur uitga, leg ik altijd een plank op het aquarium.
Vissen veilig, Yaron veilig, ik blij....Tekst: Ramaka Schaaphok

 

 

Door Blauwe Russen liefhebbers - Voor Blauwe Russen liefhebbers

Home