Russisch Blauw Info


Combinatie houden van Russen en slangen  Er zijn mensen die van katten houden en er zijn mensen die van slangen houden.
  Dan nog een derde groep en dat zijn de mensen die van katten EN slangen houden.
  Op zich is dit goed te combineren, mits er zeer zorgvuldig en serieus mee om gegaan wordt.

  Op een slangenforum las ik eens een "leuke" anekdote over iemand die zijn 7 meter lange tapijtpython van schoon water wilde voorzien. De Perzische kater van het gezin zat nieuwsgierig naast hem en op een onbewaakt moment schoot de Python zijn kop de bak uit, greep de kat en wurgde hem voor de ogen van het liefhebbende gezin.
  Iedereen in tranen en vader haalt nonchalant de schouders op met de mededeling: "Ging per ongeluk…….kan gebeuren……"
  Daar ben ik het niet mee eens, dat MAG niet gebeuren.
  Katten zijn van nature slimme, maar ook nieuwsgierige dieren. Als het om slangen gaat, dan komt de nieuwsgierigheid vóór het inzien van gevaar.  Naar mijn mening is het niet genoeg om de risico's zo klein mogelijk te maken. Het houden van slangen en andere huisdieren moet op een 100% veilige manier gebeuren.
  Houd je gifslangen en/of grote wurgslangen, lijkt het mij het beste de dieren te houden in een aparte kamer waarvan de deur op slot kan. De terraria waar de dieren in zitten, dienen 100% uitbraakveilig te zijn. Als je de slangen verzorgt zorg dan dat de deur van de kamer dicht zit.


     


  Zelf ben ik in het bezit van 7 slangen, waarvan de grootste 2 meter lang zijn en zo dik als mijn pols. Dergelijke slangen kunnen een kat niet opvreten, maar theoretisch zouden ze die wel kunnen wurgen. Dat risico mag niet ontstaan.

  Ik houd mijn slangen in 3 terraria van beton-plex met 8 mm dikke glazen ramen.Als ik ze ga voeren doe ik uit voorzorg de katten
  de kamer uit. Momenteel is dat nog elke zaterdag omdat er 3 nog jonge dieren bij zijn.
  Binnenkort ga ik over op eens per 2 weken en over een half jaar is eens per maand voeren voldoende.

 

  Bob op de trap

  Bob het nep-rusje is de voorzichtigste van mijn 7 katten.
  Als de kat van de buren buiten op onze vensterbank zit, winden een aantal katten zich vreselijk op en gaan gillen/blazen/grommen.
  Bob niet, Bob gaat bij gevaar veilig op de trap zitten. Ook als ik met de slangen bezig ben, Bob bekijkt het veilig vanaf de trap.
  Zijn rode HTK vriendje Bram probeert altijd of hij er niet bij in kan kruipen. Zeker als er smakelijke hapjes bij liggen, die hij zelf ook wel zou lusten.
  Dus wat dat betreft is Bob het nep-rusje verstandiger en gereserveerder dan de HTK katten.

 

 

  Een collega houdster van Blauwe Russen in combinatie met slangen heeft het als volgt opgelost:

  "Persoonlijk vind ik dat je nooit de deur achter je op slot moet doen als je slangen hanteert of voert. Of het nu om wurgslangen of gifslangen gaat, het is beter de katten op een aparte kamer te zetten gedurende die korte tijd. Hier zitten de katten dan even buitengesloten op het balkon of op hun kamertje. De slangen hier zijn nog niet van het formaat dat ze me echt iets zouden kunnen aandoen.
  Toen ik mijn tijgerpython nog had (zij was wel groot genoeg om een kat te eten en kon ook zeker mij iets aandoen mocht ze de kolder in haar kop krijgen) had ik zelfs altijd mijn mobiele telefoon klaarliggen en de deur naar de douche wijd open staan voor een plens ijskoud water mocht het nodig zijn.
  Ze was niet echt een lieverdje, die gele dame van me."
Tekst: Dinie Uneken
        Door Blauwe Russen liefhebbers - Voor Blauwe Russen liefhebbers

Home