Russisch Blauw Info


Combinatie houden van Russen en hondenBlauwe Russen & honden kunnen beslist vriendschappelijk samen leven onder één dak.

Ivana + Meghann

 

Het allerbelangrijkste is dat de hond katvriendelijk … en in ieder geval wel goed opgevoed is, zodat hij/zij de roedel volgorde kent…en de eigenaren erop toe zien dat het beste beest zich er zoveel mogelijk aan houdt.

Bij de roedel staan mensen en kinderen op nr; 1
dan de katten en andere huisdieren op nr; 2…
en dán pas de hond op nr ; 3 .

Zorg ervoor dat je hond óók op straat nooit achter loslopende katten en eenden e.d. aanrent!!Maar niet alleen de hond moet opgevoed worden, ook de kat. Leer hen bijv. niet bij de etensbak te komen als de hond eet, dit vinden niet alle honden prettig...en zet omgekeerd het kattenvoer op een plaats waar de hond niet bij kan komen.

Pas als je écht zeker bent van je hond kun je de kat en/of kittens in één ruimte bij elkaar laten zonder toezicht. Neem in de eerste instantie geen té grote risico's, kittens zijn kwetsbaar, soms wil de hond heel goedbedoeld spelen met het kleintje en kan dan een poot midden op het lijfje zetten waardoor zo'n diertje inwendige beschadigingen op kan lopen, of ze zien het als een speeltje en doen veel te ruw. Zo zou ook de kat in de ogen van de hond kunnen uithalen wat natuurlijk ook héle nare gevolgen kan hebben.


Meestal is het gebrom en geblaas al genoeg om de hond duidelijk te maken dat de kat ook een "wapen" heeft en hebben ze hier heilig ontzag voor. Kijk wél uit voor honden waar echt mee gejaagd wordt, zij gaan graag niets ontziend achter hun prooi aan en Blauwe Russen zullen niet snel hun nagels uitslaan, zij reageren vaak té lief. Wellicht kun je het eerst eens even uitproberen en onopvallend kijken en luisteren wat ze doen… als je even niet al te veel in beeld bent.

Besluit je beide soorten in je huis te nemen dan is de volgorde eerst hond en dan kat soms iets gemakkelijker, maar in principe komt het allemaal goed, mits je ze beiden maar wat begeleidt en geduld hebt. Zorg dat ze niet jaloers op elkaar kunnen worden.

Soms sta je ook verbaasd in bepaalde situaties hoe snel het gaat en is er zowat helemaal niets aan de hand. Dit ligt ook aan 't karakter van je hond én je Rusje. Je hebt nu eenmaal introverte en extroverte types bij beide soorten.

Moraal van dit verhaal, als bovenstaande een beetje nageleefd wordt… zullen de verhalen als kat en hond leven dan meestal heel anders zijn en veranderen van negatief in positief. Gelukkig, zie je maar al te vaak dat er vriendschap voor het leven uit voorkomt.

Het is in ieder geval dubbel geluk.
Tekst: Karin van der Meulen

 

 

Door Blauwe Russen liefhebbers - Voor Blauwe Russen liefhebbers

Home