Russisch Blauw Info


Combinatie houden van Russen en honden -2-Het vrolijk samen gaan van Blauwe Russen met een hond.

Toen wij onze border collie pup in het voorjaar van 2005 in huis haalden, hadden we vijf katten , drie Russen, een Maine Coon en een bejaarde HTK-poes. Bij aankomst hebben we tijdelijk alle katten uit de woonkamer verbannen. Jolly kon zo even op zijn gemak de kamer verkennen. Langzamerhand hebben we de katten één voor één binnen gelaten. Zodra kleine Jolly te dicht bijkwam werd er als waarschuwing gemauwd, gevolgd door een tik op zijn neus als hij de waarschuwing negeerde. Aandoenlijk was dat er nooit nageltjes aan te pas kwamen. Na verloop van tijd was alleen een mè al voldoende en wist hij dat er met deze huisgenoten niet te sollen viel. Na enkele dagen was de rust geheel wedergekeerd en wisten de katten dat ze van dit mormel niets te duchten hadden. Soms had er zelfs één het lef om in de mand van Jolly te gaan liggen.

Toch was de band tussen hond en katten nog niet zo close. Hij werd gedoogd, maar mocht nooit meespelen, wat hij graag zou willen. Nu staan border collies er om bekend, dat ze van alles kunnen gaan drijven, zoals kinderen, katten en soms ook schapen, als ze zich vervelen. Om dit te voorkomen hebben wij ons intensief ingezet om Jolly Jumper een goede opvoeding te geven. Een puppycursus, een basiscursus en verscheidene vervolgcursussen in gehoorzaamheid heeft hij samen met de bazin doorgelopen. Dit heeft geleid tot een fijne sociale huishond, die goed luistert en weet wat zijn plaat is in het gezin.Hoewel hij nog steeds probeert om in hun spel betrokken te worden, doet hij heel voorzichtig met zijn vriendjes van het kattige soort en zal hij niet lang aandringen. Sinds een aantal maanden zijn er hier in korte tijd drie prachtige jonge rusjes bijgekomen. Voor hen was het wel even schrikken. Jolly was inmiddels volwassen en een border collie is een middelgrote hond. Toch konden ook zij snel wennen, en wat leuk is, wilden zij wel met hem spelen.

Blauwe Russen poesje Alkira holt samen met de hond door het huis. Ze rollebollen over de grond, waarbij Jolly probeert om haar met zijn poot op de plaats te fixeren. Maar Alkira is zo glad als een aal en ontsnapt aan zijn liefdevolle omarming. Ook katertje Gurindji heeft in Jolly Jumper een vriend voor het leven gevonden. Ze zijn vaak samen te vinden op schoot bij één van de mensen, waarbij het hondje zich een wasbeurt laat welgevallen door poezelman.

Zo zie je maar dat leven als kat en hond helemaal niet zo erg hoeft te zijn. In veel gevallen is het zelfs heerlijk. Met goede begeleiding kunnen zij heel goed samen. Het voornaamste probleem is de lichaamstaal die bij kat en hond vaak een zeer verschillende betekenis heeft. Met wat geduld kunnen ze veel van en over elkaar leren en dus de beste vriendjes worden.
Tekst: Esther Oudshoorn-Roessen

 

 

Door Blauwe Russen liefhebbers - Voor Blauwe Russen liefhebbers

Home