Russisch Blauw Info


Kittens in hun nieuw thuis

Eindelijk is het zover. Het kitten komt bij u wonen. Om de overgang voor het kitten makkelijker te maken, kunt u zelf een aantal zaken in het oog houden. Daarbij kunt u denken aan het voer dat u geeft, de tijden wanneer, de spulletjes die er voor hem zijn en of de fokker het kitten eventueel zelf naar u toe komt brengen. Het zelf brengen heeft als voordeel dat het kitten vanuit het bekende, kennis kan maken met het nieuwe. Het zou ook fijn zijn als de fokker een kussentje, fleecelap of handdoek meegeeft, waar de moederpoes en kittens op geslapen hebben, die je eventueel zelf bij n kijkafspraak mee kunt nemen. Daarnaast zal een beetje kattengrit ook iets bekends zijn voor in zijn nieuwe bakje.


Voordat de kleine er is zijn er allerlei zaken die u al kunt regelen;

Voer:

Het is verstandig te beginnen met voer wat het kitten gewend is, op de tijdstippen die het bekend is. Op een later moment kan er eventueel overgegaan worden op een ander merk en andere tijden. Doorgaans zal het beginvoer kittenvoer zijn; brokjes en blikvoer. Dit kan gegeven worden tot de leeftijd van 1 jaar. Daarnaast kan er uiteraard ook allerlei vers eten gegeven worden, zoals bijvoorbeeld vis. Denk bij gekookte vis wel om eventuele graatjes.

 

Verzorging:

Voor het kitten zijn er een aantal basisbenodigdheden. Uiteraard de kattenbak, een krabmogelijkheid, een slaapplekje, een kenneltje, speeltjes en eet- en drinkgerei. Denk erom dat het kitten nog groter gaat groeier en ook als hij volwassen is met zijn bips in de kattenbak moet kunnen. Let er daarnaast op dat de kattenbak goed sluit en dat er geen plas door kan sijpelen. Sommige goedkopere merken zouden kunnen gaan lekken tussen dak en bodem. Ook zal niet iedere kat het prettig vinden opgesloten te zitten en zal het daarom mogelijk moeten zijn om het deurtje te verwijderen indien nodig.

              

 

Ontwormen met 16 en 24 weken; daarna minimaal 2 maal per jaar.
Als het kitten al 2 maal gent is, zal de volgende enting een jaar na de tweede enting zijn. Als het 1 maal gent is, dan is vaak de volgende enting 4 weken na de eerste. De dierenarts noteert meestal in het dierenpaspoort wanneer het kitten weer langs mag komen voor een enting. Als het tegelijkertijd tijd is voor een ontworming, dan kan het verstandig zijn dat een weekje op te schuiven. Anders zou het teveel in één keer kunnen zijn voor zo'n klein lijfje.
Het kammen van een Blauwe Rus is niet noodzakelijk. U kunt er zelfs hun vacht mee beschadigen, door ongewild de ondervacht mee uit te trekken. Het dagelijks masseren is veel fijner je krijgt er de losse haren mee uit, is goed voor de doorbloeding n versterkt de band tussen mens en dier.

 

Speelgoed

Uiteraard vinden kittens spelen helemaal geweldig. Speeltjes uit de winkel zijn aardig prijzig en omdat ze snel stuk gaan, is het ook leuk om zelf wat voor ze te maken. Let dan wel op dat het speeltje veilig is voor het kitten.
Het bekende bolletje wol kan slecht voor ze zijn. Net als een postbode-elastiek. Die kunnen ze opeten, met het risico dat de darmen stuk gaan. Een propje papier of aluminium folie is zeker leuk. Een kartonnen doos met verschillende gaten er in en wat kranten zal ook een groot succes zijn. Een babysokje met kussenvulling en zorgvuldig dichtgenaaid kan ook goed werken. Knuffelbeestjes zijn ook leuk, mits deze geen onderdeeltjes hebben die los kunnen gaan; zoals oogjes en neusjes. Zo zijn er vast veel leuke dingen voor ze te verzinnen.

Van het gekochte speelgoed zijn er ook een aantal die zeer leuk zijn. De echte ouderwetse speelmuis is meestal een groot succes. Als ze gevuld zijn met kattenkruid, dan zal het kitten helemaal uit zijn bol gaan. Hengels met dingetjes eraan worden ook met plezier onthaald. Al is het elastiek wel een risico en zult u daarom goed op moeten letten dat ze dit niet onverhoopt opeten. Maar laat hen hier nooit alleen mee spelen i.v.m. verstikkinggevaar (het elastiek kan om de hals snoeren, zodat zij zichzelf kunnen ophangen).
Als u kinderen heeft let er dan ook op dat zij in hun enthousiasme het kitten niet te lang en te snel laten spelen. Het kitten zal ook zijn rem niet kennen en net als het kind eindeloos willen doorspelen. Dit kan tot gevolg hebben dat het helemaal buiten adem raakt en zeker bij warme dagen eerst wat water toegediend moet krijgen op weer een beetje tot zichzelf te komen.

Ook grote klimpalen zijn superleuk voor de kleine. Wel even er bij blijven in het begin, als het kitten het nog niet gewend is. Ze kunnen vrij snel uit de voeten met het klimmen, maar in het begin kunnen ze nog wel eens vallen. Een kitten kan heel wat hebben, maar voorkomen is altijd nog beter dan genezen.

Daarnaast zijn er natuurlijk allerlei soorten balletjes en andere rollende speeldingetjes. En de wat grotere contructies zijn ook zeer leuk. Voor al het speelgoed geldt dat het regelmatig gecontroleerd moet worden. En zodra het stuk is, repareren of weggooien. Ook de gekochte speeltjes kunnen na verloop van tijd onveilig worden.

 

Gevaren in huis:

Ook kan er alvast in huis gekeken worden of de zaken kittenproof zijn. Net als bij kleine kinderen zijn er zaken in huis, die voor een kitten gevaarlijk kunnen zijn. Kleine losse dingetjes: bijvoorbeeld elastiekjes, touwtjes en kraaltjes. Electriciteitssnoeren om lekker op te knabbelen. Voor de kat giftige planten waarop gekauwd kan worden. Wc-potten die bereikbaar zijn en waar een kitten in zou kunnen vallen en verdrinken of wat water binnen krijgen terwijl u er net schoonmaakmiddel in heeft gedaan. Ook kan het kitten in de wasmachine, droger en de vaatwasser kruipen als het daar de mogelijkheid voor krijgt; controleer deze dan ook altijd voor ze worden aangezet.
Tuimelramen zijn ook een groot risico. Daar kan een kat klem in komen te zitten, met het risico verlamd te raken of te stikken. Bij het openen en dichtdoen van deuren is het belangrijk dat iedereen goed oplet waar het kitten is. Een pootje of staartje zit zo tussen een deur of in een kier. Ook bij het rondrennen is het oppassen geblazen dat het kitten niet per ongeluk overlopen wordt. Let ook goed op met de wieltjes van een bureaustoel dat u niet over het kitten heen rijdt. Heeft u toevallig Luxeflex ofzo in huis? knip dan de koordjes wat korter of knoop ze goed op want ook daar kan een kitten zich aan ophangen of mee verstikken.

 

Heeft u een gladde open trap in huis, dan zou u deze veiliger kunnen maken door er tapijttreden op te plakken. Mocht het kitten dan uitglijden, dan zal het tenminste nog wat houvast hebben. Mocht u dit niet willen doen, dan kunt u onder de trap iets zacht leggen om de landing wat veiliger voor ze te maken.

 

Daarom is het zaak om voor het kitten komt alvast de ruimtes te doorlopen waar het mag komen en te kijken of er eventuele gevaren zijn. U kunt dan kiezen om de gevaren weg te nemen of de situatie aan te passen. Of als dat niet mogelijk is, goed op te letten en het kitten leren wat wel en niet mag. En dan nog kan het kitten u verrassen met zaken die u niet voorzien heeft.
(Zie ook :  Gevaren in en om het huis  en  Giftige kamerplanten.)

 

Gewenning:


Als het kitten er is, is het eerst noodzakelijk dat het rustig de kans krijgt om het nieuwe huis te verkennen en te wennen. Daarbij kunt u het beste van het begin af aan aangeven wat wel en niet mag. Ruimtes waar ze niet mogen komen, plekken waarop ze niet mogen springen en andere zaken die voor u persoonlijk belangrijk zijn. Laat daarnaast het kitten in het begin regelmatig zien waar de kattenbak is en waar het kan eten en drinken.

 


De eerste dagen en nachten zal het kitten, als het alleen in huis woont, waarschijnlijk de nestgenootjes missen.....
Een tip van een andere russenliefhebber: "Ik gaf een lauwwarm pittenzakje in haar mandje en een klein tikkend wekkertje. Lijkt misschien overdreven, maar zo hebben ze een soort van nestwarmte en het tikken bootst de hartslag van de moeder na. Ik heb nooit van haar gehoord of ze het fijn vond, maar ze sliep 's nachts lekker door!"

 

Kinderen:

Een kind zal moeten weten dat het kitten rustig benaderd moet worden. Daarnaast zal geleerd moeten worden hoe het kitten het beste opgepakt kan worden. Een hand onder de borst en eentje onder de bips en dan lekker tegen je aan houden, werkt het fijnst. En dan niet te vast, want daar kan zo'n kitten niet tegen. Of lekker op schoot pakken.

Wees ook duidelijk waarom bepaalde dingen niet mogen. Kinderen willen dat vaak graag weten.
Bij onze 2-jarige zeggen we dat het kitten anders kapot gaat en papa en mama het niet meer kunnen maken. En natuurlijk dat je de kleine ook pijn doet. Oudere kinderen zullen zelf wel weten wat de gevolgen zijn, maar dat in hun enthousiasme soms vergeten. Daarom zal het zeker in het begin erg belangrijk zijn om toezicht te houden om te kijken hoe ze met elkaar omgaan.

Daarnaast zul je kinderen kunnen leren, dat als een kitten slaapt, je het met rust moet laten. Je kunt ook het verschil leren tussen slapen en rusten. Als je praat en de oortjes van het kitten bewegen, dan rust het kitten en zou je hem rustig kunnen strelen. Dan gaat het soms ook lekker op zijn ruggetje liggen en mag je zijn buikje strelen. Als de oortjes niet reageren op geluid, dan is het kitten diep in slaap en kun je het beter lekker laten liggen.

Leer een kind ook wat kittens fijn vinden. Hoe ze het liefste geaaid worden. Hoe ze met het kitten kunnen spelen. Betrek ze daarnaast bij de zorg; dat de kattenbak verschoond dient te worden, laat ze helpen als ze dat willen en leer ze ook wanneer en wat het kitten eet en drinkt. Ze kunnen het fijn vinden overal mee te helpen en ook op te letten wanneer het kitten ergens behoefte aan heeft. Onze peuter geeft het ons aan wanneer de waterbakjes leeg zijn en als de katten honger hebben, dan helpt hij ook mee om ze eten te geven. Nieuwe kattenbakvulling in de bakken doen vindt hij ook fijn om te doen. Zelfs kleine kinderen kunnen al veel doen om mee te helpen.

 

Andere huisgenoten:

Belangrijk is dat iedereen rustig aan elkaar kan wennen. De dieren elkaar laten besnuffelen. Naar elkaar brommen of blazen zal zeker in het begin gebeuren, dat heeft zijn tijd nodig. Een hond zal soms te enthousiast kunnen reageren, die zal dan getemperd moeten worden. Waak er wel voor dat beide partijen gelijk worden behandeld.


Het zal verstandig zijn ze in het begin alleen bij elkaar te laten onder toezicht. En het is ook heel belangrijk om de mogelijkheid te scheppen dat ze elkaar uit de weg kunnen gaan, als ze even geen zin hebben in elkaars gezelschap.
Soms kan het er heftig aan toe gaan, maar meestal zal het na verloop van tijd beter gaan. Bij de ene binnen 2 dagen, bij anderen kan het maanden duren en zullen ze elkaar misschien alleen gedogen. Bij sommige dieren zal dan de liefde echt moeten groeien.
(Zie ook :  Russen met andere dieren.)

 

Opvoeden:

Meestal zal het kitten al een basisopvoeding bij zijn fokker gehad hebben. Vandaar zult u zelf de kleine bekend gaan maken met de regels van uw huis. Dat kan m.b.v. het oppakken en ergens anders neerzetten, het verbieden met de stem of eventueel een plantenspuit. Het kitten zal uiteraard dingen blijven proberen, maar dat is kateigen en zeker op jonge leeftijd heel normaal.

Als laatste kunt u ook de fokker om raad vragen, als u het even niet meer weet of graag wilt horen of u het goed doet.
Ook is er in boeken en op het internet veel informatie te vinden.
U zou ook kunnen overwegen lid van een Russisch Blauw-forum te worden, waar u ook allerlei vragen kunt stellen aan liefhebbers van dit mooie en lieve ras en ook uw ervaringen met andere mensen kunt delen.

Wees niet te bezorgd na het lezen van al deze informatie, want meestal zal het zeker goed gaan. Voor u is het natuurlijk ook wennen zo'n klein kitten in huis, maar u zult al snel ontdekken, dat het grote genieten zeker de boventoon zal gaan voeren.Tekst: Gerda Snijder-Scheepstra

 

 

Door Blauwe Russen liefhebbers - Voor Blauwe Russen liefhebbers

Home