Russisch Blauw Info


Kitten kopen


Mikai Dunoe Nelson Oleksandr+Olifier Demi Met z'n 4en


  1) Neem de tijd om te bekijken welk ras of welke kat je echt wilt. Ga daarbij na wat je van je kat wilt. Wil je een schootkat, wil je showen, wil je fokken, wil je de kat binnnen houden of mag de kat ook buiten enz.

  2) Bekijk welke verzorging de kat nodig heeft die je wilt. Heb je de tijd voor die verzorging? Bijvoorbeeld bij een langharige kat is meer verzorging nodig.

  3) Bereid je goed voor, voordat je op zoek gaat naar een kitten. Lees over het ras, lees over de goede en minder goede punten van het ras. Vraag veel en vrijblijvende informatie aan fokkers en/of eigenaren.

  4) Ga op zoek naar betrouwbare fokkers. Dat kan via websites van fokkers op Internet, via een kattenvereniging of via mond op mond reclame van tevreden katteneigenaren.

  5) Ga bij meerdere kattenfokkers langs en kijk of het je bevalt hoe de katten eruit zien en hoe er met de katten omgegaan wordt.

Belangrijke punten zijn:
  -- Hygiëne, een Cattery hoeft niet naar kat te stinken. In een dekkaterverblijf ruik je uiteraard wel eens wat. Maar huis of Cattery moeten niet ruiken naar poep en pies. Dat is een teken dat er niet vaak genoeg schoongemaakt wordt.

  -- Hoe zien de katten eruit? Glanst de vacht, staan de ogen helder, zijn ze schoon en goed verzorgt? Wanneer de katten er mager en slecht uitzien, bestaat de kans dat er gezondheidsproblemen in de Cattery aanwezig zijn.

  -- Hoe reageren de katten op bezoekers. Zijn ze open en vriendelijk of bang en schichtig. Dit kan een indicatie zijn van slechte socialisatie of minder aardige karakters.

  -- Vraag naar de ouders en voorouders, hun leeftijden, gezondheid enz. Een goede fokker heeft die informatie en zal deze ook willen delen.

  -- Vraag om foto's of om ze te kunnen zien. Zeker bij een al langer fokkende Cattery moet het mogelijk zijn meerdere familieleden te zien.

  -- Vraag naar de manier waarop socialisatie van de kittens wordt geregeld. Een kitten dat u als huiskat wilt houden, moet binnen een leefgemeenschap van mensen en liefst ook andere katten opgroeien. Katten - die te jong van hun moeder gescheiden worden - kunnen sociale gedragsstoornissen ontwikkelen. Daarbij is de stress van de scheiding of bv. een lange reis erg slecht voor jonge katten.

  -- Vraag naar stambomen. Veel inteelt kan wijzen op een ondoordacht fokplan. Vraag naar het hoe en waarom van de kruisingen en het doel van de fokker.

  -- Vraag naar de sterke en zwakke punten van de katten. Een goede fokker weet wat er nog verbeterd kan worden aan zijn of haar dieren. Dit kan vooral belangrijk zijn wanneer er met de kat geshowd gaat worden. Wanneer er ook mee gefokt gaat worden is de gezondheid en het karakter van groter belang, hoewel de kat wel aan de rasstandaard moet voldoen.

  -- Vraag naar de "leveringsvoorwaarden en garantie". Een fokker die vertrouwen heeft in zijn eigen kittens zal gezondheidsgarantie geven. Vraag ook van te voren naar eventuele fokverboden en het hoe en waarom daarvan. Soms hebben fokkers hele goede redenen om die op te leggen. Soms ook niet.

  -- Kijk niet raar op van veel vragen aan de koper over waarom u juist deze kat bij deze fokker wilt. Die vragen laten zien of een fokker begaan is met waar zijn katten terecht komen.

  -- Vraag ook naar een regeling mocht het zo zijn dat de kat weg zou moeten. Een goede fokker helpt een eigenaar op zo'n moment met het zoeken naar een nieuw huis en zal willen voorkomen dat een kat op straat of in het asiel terecht komt. De kat terugplaatsen bij de Cattery kan meestal niet i.v.m. het behouden van de stabiliteit in de kattengroep van de fokker. Soms is het echter wel mogelijk.Bij Cattery's in Nederland ligt de leeftijd van verhuizing van de kittens tussen de 12 en 13 weken, afhankelijk van de vereniging waar de Cattery bij is aangesloten. Pas op die leeftijd, en na het ontvangen van een volledige serie inentingen, mag het kitten naar de nieuwe eigenaar. Daarbij hoort natuurlijk ook dat het kitten ontvlooid is en ontwormd is. E.e.a. moet vast liggen in een geldig Europees dierenpaspoort, dat verkregen wordt na minimaal één bezoek met het kitten aan de dierenarts.

De stamboom van een raskat hoort bij de kat. U moet de stamboom dus meekrijgen wanneer u de kat thuis krijgt. Soms kan het gebeuren dat de aanvraag vertraging heeft opgelopen. Het is verboden de stamboom achter te houden om bijvoorbeeld af te dwingen dat de nieuwe eigenaar het kitten laat castreren/steriliseren. Zoals al eerder opgemerkt, de stamboom hoort bij de kat.

Veel zaken moeten in goed overleg geregeld kunnen worden. Bv over hoe vaak het kittens bezocht mogen worden. Vanaf wanneer de kittens bezocht mogen worden. Wel of niet buitenlopen van de kat. enz.

Veel fokkers stellen het als voorwaarde dat hun met zorg gefokte kittens niet los mogen lopen buiten. Dat vraagt een fokker niet zomaar. Het gebeurt helaas maar al te vaak dat katten slachtoffers van het verkeer worden. Behalve het verkeer zijn ook besmettelijke ziektes een groot gevaar voor loslopende katten. Denk hierbij aan kattenaids (Feline Immunodeficiency Virus), besmettelijke leukemie (Feline Leukemie Virus), kattenziekte en diverse soorten niesziekte. Vrijwel al deze ziektes kunnen worden overgebracht van kat op kat, voornamelijk bij gevechten of door aanraking met besmette ontlasting. Als een fokker deze voorwaarde stelt respecteer deze dan.

Wil je toch de kat buiten laten lopen, zoek dan een fokker die hiermee wel akkoord gaat, of zorg voor een afgeschermde tuin of kattenren. De kat aan een tuigje buiten is ook een optie. Vanwege verstikkingsgevaar moet je er dan wel bijblijven.


Voordelen van een raskat:

Wanneer de kat bij een goede en verantwoordelijke fokker gekocht wordt, is er met enige zekerheid te zeggen wat voor soort kat u krijgt qua uiterlijk en karakter. Een goede fokker fokt met gezonde dieren die goed gesocialiseerd zijn en een fijn karakter hebben. U zou dus moeten kunnen verwachten ook een kat te krijgen met zulke eigenschappen.

Natuurlijk speelt de natuur af en toe ook een verrassende rol en gaat er wel eens wat fout. Afwijkingen kunnen spontaan ontstaan en hoeven niet altijd te wijzen op een slechte fokker. Toch moet u ook in die gevallen een aanspraak kunnen doen op het verantwoordelijkheids gevoel van de fokker

Ziekte:

Ondanks zorgvuldige hygiëne kan het ook bij een goede fokker gebeuren dat de kittens ziek worden. Het is dan aan de fokker om het nodige te doen om de kittens er weer bovenop te krijgen. De kittens mogen natuurlijk nooit naar de nieuwe eigenaar verhuizen zolang ze nog niet genezen zijn.

Het hangt erg af van de situatie van de nieuwe eigenaar of het verstandig is een kitten dat ziek is geweest in huis te nemen. Is de ziekte van dien aard dat al aanwezige katten besmet kunnen worden door de nieuwe kat of is de kat bedoeld voor de fok en kan de ziekte bij die plannen roet in het eten gooien, dan is het verstandig om van de koop af te zien. Dit is een overweging die de nieuwe eigenaar moet maken na zorgvuldig nadenken en bijvoorbeeld overleg met een dierenarts. In vele gevallen zal de geleden ziekte van het kitten voor geen enkel probleem zorgen in het nieuwe huis, maar zorgvuldigheid is altijd geboden.


Als algemene regel voor kittenkopers zou je kunnen zeggen:
Wacht liever een tijdje op het kitten van je keuze en van de fokker van je keuze dan door haast en ongeduld een kat in de zak te kopen.
Tekst: Yasmin Trok-Wijnands
Door Blauwe Russen liefhebbers - Voor Blauwe Russen liefhebbers

Home