Russisch Blauw Info


Het verhaal van OSJA   en OPEY


ofwel: hoe een klein Blauw Russendametje bij een grote rode kater kwam te wonen!Ja, en daar ben je dan in je nieuwe huisje, je stapt parmantig uit je reismandje, best wel nieuwsgierig: waar ben ik nu weer beland.........staat er ineens een groot rood katergeval voor je neus, en hij blaast nog naar je ook!
Dit overkwam onze Zosja, Blauw Russenmeisje toen ze bij ons kwam wonen en dus ook bij onze 10-jarige rode htk kater Dopey!

 

Hoe is dit zo gekomen? Ik zal bij het begin beginnen! We hadden dus onze lieve rode kater al 10 jaar in huis toen ik er graag een raspoesje bij wilde hebben. Eerst veel boeken uit de bieb gehaald om te kijken welke raspoes ik dan wel het mooiste vond en welke dan ook nog eens goed bij onze Dopey zou passen qua karakter. Naar verschillende shows geweest om de poezen eens in het echt te zien. En eigenlijk sprong de Blauwe Rus er al direct uit! Mooie poes met een prachtig evenwichtig , en rustig karakter!

 

Onze volgende stap was om eens bij een fokker van de Blauwe Rus te gaan kijken, die toevallig ook een nestje had. Daarna waren we echt helemaal verkocht. WOW, wat een mooie poezen en dan die lieve kittens! Via deze fokker kwamen we in contact met een fokker bij ons in de buurt. Het eerstvolgende nestje, daar zou een poesje voor ons bij zitten hebben we toen afgesproken.

 

Wachten duurt dan lang maar uiteindelijk werd ze dan geboren, onze Zosja. We hadden met de fokker al overlegd over de reeds aanwezige kater, die tot dan toe in ons huis heer en meester was. In goed overleg hebben we toen afgesproken dat wanneer het echt niet zou gaan tussen die twee, het rusje terug kon naar de fokker die dan een ander huisje voor haar zou zoeken. Je hoopt natuurlijk dat zoiets niet nodig is maar een goede afspraak maken is in zo'n situatie erg belangrijk! Je weet dan beiden waar je aan toe bent!

 

Wachten totdat het poesje groot genoeg was om te verhuizen, dat duurt dan pas echt lang ( 14 weken), maar gelukkig konden we vaak naar haar gaan kijken!

 

Toen ze uiteindelijk bij ons kwam wonen stapte Zosja als een parmantig meisje, heel zelfbewust uit haar mandje, liep wat rond te snuffelen, en kroop op schoot bij haar vorige baasje!
Toen Dopey binnenkwam wist hij niet wat hij zag!!!! Een andere poes in ZIJN huis! Hij keek eens naar haar en begon te blazen.........Zosja huppelde als een dartel veulentje naar hem toe.......harder blazen!!!! Daarna koos Dopey er voor om weer naar buiten te gaan, een soort van vlucht dus!
Iedere dag dat hij weer naar binnen kwam zag je hem denken, nee h, ze is er nog steeds.......zucht, dan maar weer even blazen!

 

Gek genoeg trok het kleintje zich er niets van aan, elke keer als Dopey binnenkwam liep ze met haar staartje in de lucht gezellig naast hem mee.......fijn Dopey: je bent er weer!
Op een dag was ze zo blij dat ze hem zag......ze sprong op zijn rug en reed een stukje met hem mee!
Dopey leek soms wel een "grumpy old man" maar hij begon haar steeds meer te accepteren.
Het heeft wel een aantal maanden geduurd maar Zosja leerde ook steeds beter met hem om te gaan en was zo ontzettend lief voor de oude brompot, hij moest uiteidelijk wel toegeven!

 

En nu drie jaar later? Het gaat prima met die twee! Dopey is stiekem erg gek op haar, gaat naast haar liggen, natuurlijk niet tegen haar aan ! Hij likt haar koppie soms helemaal door en door nat.......je ziet Zosja dan soms denken ok nu weet ik het wel! Maar ze laat hem begaan. Soms probeert ze hem nog wel uit te dagen voor een spelletje, pootje haken als hij langsloopt of even vanaf de stoel aantikken maar daar doet hij meestal niet aan mee. Als Zosja in zijn mandje ligt te slapen gaat hij naast haar zitten suffen, ach ja zie je hem denken laat dat kleintje maar lekker slapen.......Buiten blijft hij altijd bij haar, terwijl zij aan een tuigje loopt en hij vrij kan rondlopen. Het lijkt dan wel of hij op haar past.......zijn kleine zusje!

 

 

Mijn ervaring is dus dat de Blauwe Rus uitstekend past bij een al wat oudere kater, die alleen is opgegroeid.
De rus is een evenwichtige poes die niet opdringerig is naar andere poezen toe.
Een kitten is natuurlijk wel speels en probeert de oudere kater of poes wel mee te krijgen maar het was bij ons niet hinderlijk voor de kater.
Om ze aan elkaar te laten wennen heb ik ze in elkaars mandje laten slapen, zodat ze aan elkaars geur konden wennen.
Verder gaf ik ze naast elkaar te eten, ik gaf dan Dopey als eerste het eten zodat hij zich nog steeds de belangrijkste voelde. Ook knuffelde ik extra met hem. Samen spelen wil ook nog wel eens goed werken! Evenals samen knuffelen!

 

Het is m.i wel belangrijk om goede afspraken met de fokker van je blauwe rusje te maken, vooral ook omdat de langst aanwezige kater, of poes natuurlijk de hoofdbewoner van je huis is.
Mocht het echt helemaal niet gaan tussen het kitten en de volwassen kater of poes dan merk je het vrijwel direct al de eerste dag!
Zodra er bloed gaat vloeien of je ziet dat oudere kat en kitten ongelukkig zijn samen dan heb je bij een goede afspraak altijd de met je meedenkende fokker achter je staan. Zij willen natuurlijk ook niet dat hun gefokte kitten ongelukkig is.

 

Ik hoop dat ik iedereen die twijfelt bij zijn keuze; past er een Blauwe Ruskitten bij mijn oudere kater of poes, een beetje geholpen heb. Bij ons is het goed gegaan! Succes met de uiteindelijke beslissing.Tekst: Jannie de Krey

 

 

Door Blauwe Russen liefhebbers - Voor Blauwe Russen liefhebbers

Home