Russisch Blauw Info


Karakter van de Blauwe Rus


    et als bij mensen kun je de leden van een ras niet allemaal over een kam scheren. De socialisatie en erfelijke achtergrond spelen uiteraard een grote rol. Er is b.v. sprake van diverse typen en diverse bloedlijnen [zie oorsprong]. Onderstaande beschrijving moet daarom gezien worden als een algemene omschrijving. Dat daarnaast elk individu zo zijn eigenschappen heeft kun je zien in [grappige fotos]. De Blauwe Rus hecht zich sterk aan zijn eigenaar(s). Hoewel niet altijd een echte schootzitter, zul je Rus meestal in je omgeving vinden. Ze zijn namelijk heel nieuwsgierig aangelegd en willen dan ook niets missen van wat je aan het doen bent. Ook zijn ze meestal wel in voor een babbeltje of een aai over hun bol.

    et is daarom belangrijk dat zij een eigenaar hebben die regelmatig thuis is en ze de aandacht kan geven die zij nodig hebben. In aanvulling op deze aandacht stellen zij het meestal op prijs het huis te delen met een andere kat en worden zowel op flats als in huizen met een afgezette tuin gehouden. Het belangrijkste is dat er voldoende beweeg-, leef- en persoonlijke ruimte is. De Rus is over het algemeen een rustige kat maar heeft wel een sterk karakter en kan duidelijk aangeven wat hij wel of niet wil. Qua stemgeluid verschillen de meningen: Hoewel je regelmatig de omschrijving zult vinden "een rustige kat met een zacht stemgeluid; zelfs krolse poezen verheffen nauwelijks hun stem", zijn er ook voldoende Russen die zich heel duidelijk laten horen en een heel scala van communicatie voeren met hun eigenaar. De Rus kan zich nogal gereserveerd opstellen naar vreemden, maar hun nieuwsgierigheid kan het ook winnen om toch eens een blik te werpen op die vreemde snuiters en ze kunnen je ook verrassen door spontaan iemand aardig te vinden. Sommige Russen zijn zeer gehecht aan regelmaat en niet blij met veranderingen in hun leefomgeving. Ze kunnen zich ook sterk vasthouden aan hun voedselkeuze. Sommige Russen zijn zeer gevoelig voor harde geluiden en voelen zich onprettig in een lawaaierige en/of drukke omgeving. Toch is het juist het sterke karakter en hun handleiding, de betrokkenheid met zijn eigenaar en de beloning wanneer de Rus zich vol 100% aan een knuffelbui of speelbui overgeeft, waarmee hij een plek in zijn eigenaars' hart verovert.

    elangrijke kanttekening: De laatste jaren is er steeds meer aandacht bij fokkers gekomen voor het fokken op karakter en de socialisatiefase van kittens waarin zij gewend worden aan andere huisdieren, kinderen, meerdere verschillende soorten voedsel, etc. waardoor deze Russen beter kunnen omgaan met veranderingen en verschillende gezinssituaties. Het is daarom altijd belangrijk hier naar te informeren bij de fokkers.


Tekst: Francien van Steenbergen


Door Blauwe Russen liefhebbers - Voor Blauwe Russen liefhebbers


Home