Russisch Blauw Info


Gedragstherapie


Gedragstherapie is geen modeverschijnsel en blijkt in de praktijk ook geen overbodige luxe te zijn. Met name door het veranderen van leefsituaties, het vaker binnen houden van katten en het houden van meerdere katten in een gezin komen diverse problemen wel meer aan de oppervlakte.
De kat heeft zich door de eeuwen heen bewezen als een survivor, met een groot aanpassingsvermogen. Door ons te verdiepen in het natuurlijke gedrag kunnen wij veel beter een situatie creŽren die zowel voor kat als mens aangenaam is.

Bijvoorbeeld:
Het binnen houden van katten is geen probleem, maar waar we op moeten letten is dat de kat binnen ons gezin haar natuurlijke gedrag zo veel mogelijk kan uiten. Dit houdt in dat er voldoende beweegruimte en persoonlijke ruimte moet zijn en voldoende tijd moet worden genomen om met de kat te spelen zodat zij haar energie kwijt kan. Iedere kat heeft behoefte aan een eigen territorium, eigen rust- en slaapplekjes en persoonlijke verzorging en aandacht.

De socialisatieperioden van kittens (0-14 weken) is heel belangrijk om op latere leeftijd gedragsproblemen te voorkomen. Het is dan ook zeker aan te raden voor fokkers om zich hier goed in te verdiepen. In deze fase is het zaak aandacht te besteden aan het leren omgaan met diverse soorten voedsel, andere katten en huisdieren, contact met mensen etc. Onderstaand een globaal overzicht van de ontwikkelingsfasen bij kittens:


0 - 14 dagen Neonatale periode In deze periode vlak na de geboorte, slapen en eten de kittens hoofdzakelijk en ontwikkelen ze hun zicht en gehoor.
2 - 3 weken Overgangs periode Dit is de periode waarin de kittens van volledige afhankelijkheid van hun moeder overgaan
naar meer zelfstandigheid.
3 - 14 weken    Socialisatie periode    Dit is een belangrijke fase in de ontwikkeling van de kittens om te leren omgaan met onderzoeken en accepteren.
Dus ook de fase om ze positief kennis te laten maken met diverse soorten voedsel (om kieskeurigheid op latere leeftijd tegen te gaan), kennis maken met mensen, dieren etc. waar zij in de toekomst vertrouwd mee moeten zijn. Daarbij is het wel van belang dat de moeder het goede voorbeeld geeft, anders is het beter om haar niet bij nieuwe indrukken aanwezig te laten zijn.
Hoewel kittens gedrag overnemen van soortgenoten, nemen ze uiteraard het gedrag van hun moeder het snelste over.
Na 7 weken wordt de vluchtneiging bij kittens groter. De nadruk ligt vanaf deze periode op ontwikkeling door spel. Het omgaan met andere katten, grenzen leren bepalen, het leren jagen, etc.Bij het opmerken van gedragsveranderingen of problemen is het zaak altijd bij de dierenarts uit te sluiten dat het een medische oorzaak heeft. Gedragstherapie is geen alternatief voor de reguliere gezondheidszorg! Het is hoe dan ook verstandig om je te gaan verdiepen in het natuurlijke kattengedrag om te kunnen zien hoe dat staat in verhouding met de leefsituatie van de kat.

De volgende boeken zijn bv de moeite waard:

  • Kattengeheimen - Vicky Halls

  • Het karakter van katten - Stephen Budianski

  • De kattenfluisteraar - Claire Bessant


Boven aan de ranglijst van gedragsproblemen staat onzindelijkheid. Dit is geen "nijdig zijn op de baas" maar het aangeven van de kat dat die zich zeer onprettig voelt. De oorzaken variŽren van medisch, stress, of kattenbak problemen.

Wanneer er geen aanwijsbare medische oorzaak is kun je dus zelf en met hulp van een gedragstherapeute uit gaan zoeken wat er aan de hand is.

http://www.tinley.nl/kattentherapeuten.htm
http://www.kattengedragstherapie.nl
Tekst: Francien van Steenbergen
Door Blauwe Russen liefhebbers - Voor Blauwe Russen liefhebbers


Home