Russisch Blauw Info

Fokken en "Stress"
Fokken, stress en kunnen blijven dromen over kattenzaken....


Een van de allerbelangrijkste zaken waar je op moet letten wanneer je een nestje wilt fokken met je Russisch Blauwe poes is, dat de directe omgeving van de poes zo min mogelijk stresssvolle situaties bevat. De poes, met name haar gezondheid čn die van haar kleintjes, zijn hier zeer gevoelig voor. Veel meer dan b.v. bij een hond het geval is.
Dit is iets wat nogal eens over het hoofd wordt gezien door beginnende fokkers!
Stress kan n.l. aanleiding zijn voor de specifieke stress gerelateerde ziektes. (F.I.P. is berucht, (zie ook het artikel "besmettelijke ziektes") maar ook de meer "gewone" zaken zoals het in de steek laten van de kittens of te weinig melk geven, hebben heel vaak te maken met stress bij de poes. Ook het pertinent geen andere katten bij haar kittens kunnen verdragen met soms onderlinge gevechten tot gevolg, komt vaak voort uit te veel stress in de kattengroep en de stress raakt zo in een vicieuze cirkel. Het plassen op ongewenste plaatsen is vaak ook een uiting van diepgewortelde stress bij een wanhopige kat.

Hoe nu dit te voorkomen?

Er zijn 10 belangrijke punten waar je goed op dient te letten vóórdat je begint met fokken!
In willekeurige volgorde:

1: Een Rus is geen kat die zich er bijzonder goed voor leent om in een grote kattenpopulatie te leven. Dit in tegenstelling tot sommige andere kattenrassen. Houdt hier rekening mee en houdt uitsluitend poezen bij elkaar die het goed samen kunnen vinden. Meestal begin je met 1 poes en daarna is een klein stabiel (familie) groepje met een vaste leidster het meest ideaal. Ga ook met beleid te werk wanneer je dit groepje nog wilt uitbreiden. Doe dit ALTIJD in een rustperiode, dus even geen nestjes totdat de nieuwkomer volledig is geaccepteerd. Dit geeft de grootste slagingskans.
2: Een logisch gevolg van 1: Het is erg moeilijk voor een, met name, onervaren fokker om naast de Rus nog met een tweede ras te fokken. Een Rus stelt zich vaak bescheiden op en kan zich terug gaan trekken wanneer een andere, dominantere, kat in huis erbij komt. Op de wat langere duur kan dit dan ook weer voor veel stress zorgen bij, met name, de Rus.
3: De planning van je nestje moet natuurlijk ook niet samenvallen met een grote (lees stressvolle) gebeurtenis zoals de geboorte van een baby, verandering van werk of een verhuizing, om maar even wat te noemen. Zelf kun je hier nog veel meer denkbare situaties invullen.
4: Een volle kater tussen de poezen zorgt ook voor onrust, zowel bij de kater als bij de poezen. Meestal sproeit de kater veel meer in het bijzijn van "zijn" vrouwen en ook kan hij gefrustreerd raken door al die geuren en het niks mogen. (Zie ook het artikel "Dekkaters", hoe dit op te lossen) Dit zou een onhygiënische situatie kunnen opleveren, wat o.a. ook weer voor meer stress kan zorgen. Een slipnestje (zie het gelijkgenoemde artikel hierover) zit zo ook in een klein hoekje en zorgt op zijn beurt voor nog meer stress!
5: Natuurlijk fok je uitsluitend met gezonde poezen, maar dit geldt zowel voor lichamelijk als voor geestelijk welzijn. Je moet je afvragen of het verstandig is om te willen fokken met een geestelijk onevenwichtige poes. Als je geen balans met haar kunt bereiken, doe het dan gewoon niet!
6: Heel belangrijk voor stabiliteit in de Cattery is om sowieso tussen de nestjes een rustpauze in te lassen, zodat iedereen weer volledig kan herstellen van de drukte in huis met die kittentjes, hoe leuk ook. Knuffel weer even een lange tijd uitsluitend je eigen team zonder die opdringerige kittens in de buurt, zodat je ze laat weten dat zij het allerbelangrijkste zijn. Dan kunnen ze er weer volledig tegenaan wanneer je vervolgnestjes in de planning hebt. Zelf heb ik het liefst 2 nestjes tegelijk i.p.v. achter elkaar aan. Er van uit gaande dat de moedertjes het heel goed samen kunnen vinden, is samen een nestje een klein feestje 13 weken lang, maar begint eigenlijk al met "gezellig" samen zwanger zijn....
7: Mocht het nu voorkomen dat je 2 katten hebt die het structureel niet met elkaar kunnen vinden, zoek dan, hoe moeilijk ook, een goed huis, voor 1 van hen. De aanstichter (die herken je zelf wel) is dan het meest logisch om te laten gaan, alhoewel ik er zelf meestal voor kies om de oudste (diegene die hier het langst woont) aan te houden.

8: De gelegenheid om te kunnen fokken is ook nog heel belangrijk. Een tč druk spanningsvol huishouden of een baan die erg veel tijd vergt, zijn meestal geen dingen die samen gaan met een stressloos nestje Russenkittentjes. Plan een nestje dus zorgvuldig. De kittentjes verdienen een goede start met de allerbeste zorg, ook van jou en de rest van je gezin. Ook moet je, je afvragen of een nestje op een zolderkamertje wel ideaal is voor de kittens, hoe graag je het ook wilt.

9: Moederpoesjes met hun kittens horen in de huiskamer voor de broodnodige socialisatie (zie Artikel "opgroeien in de Cattery") maar creëer wel een eigen veilig plekje voor haar achter een gordijntje of iets dergelijks, overvloedig voorzien van water (liefst met een snufje druivensuiker) en haar favoriete eten. Zelf zet ik graag een weekje voor de uitgerekende bevallingsdatum, een heerlijk ouderwetse wieg in de kamer welke altijd meteen door alle Russen in beslag wordt genomen. Een bench of bevallingskist werkt vaak ook erg goed en is zeer veilig voor vlugge kindervoetjes en grijpgrage kinderhandjes of nieuwsgierige hondenneuzen…

10: Wat ik persoonlijk misschien nog wel het aller belangrijkste vind in een gezonde en stressloze Cattery, is veel frisse buitenlucht. Een altijd toegankelijke, uitbraakvrije buiten ren is ideaal, als je dat kunt realiseren, al was het maar op het balkon. Mijn moederpoesjes gaan altijd voor hun ontspanning tussen het zogen door, even een frisse neus halen in de ren. Daar onderhouden ze ook hun "sociale contacten" met de overige katten die daar naar believen vertoeven. Ze kunnen zich daar ook even lekker afzonderen en zich bezig houden met andere belangrijke zaken zoals vliegjes, vogeltjes en natuurlijk…………………… .. DROMEN OVER KATTENZAKEN!!!!


Wanneer je aan al deze punten zo goed mogelijk kunt voldoen, staat niets je nog in de weg om met je Russinnetje čn de juiste kater een gezond stelletje Russen baby's op de wereld te zetten, die op hun beurt later ook weer een fijn leven tegemoet gaan…….Tekst: Tineke Hofma
Bron:  Tineke Hofma


Door Blauwe Russen liefhebbers - Voor Blauwe Russen liefhebbers


Home