Russisch Blauw Info


Een Blauwe Rus is geen handelEen Rus is een Rus is een Rus....

U bent er eindelijk uit!
U hebt onze website van voor tot achteren gelezen en alle kattenboeken over raskatten zijn uit.
De keuze is gemaakt, u wilt een Blauwe Rus!

En u wilt het NU!
Argos + Sacha

Natuurlijk is dat niet verstandig, dat weet u ook wel, maar het Russenvirus is toegeslagen en de emotie neemt het over van het verstand. Diverse fokkers gebeld en nee, er waren helaas geen nestjes. Pas over een half jaar of over een jaar. Er is natuurlijk al een kittenwachtlijst bij al die fokkers.

U gaat eens kijken op Marktplaats, want daar staan ook genoeg raskatten te koop. Uw buurman heeft daar een fantastisch leuk hondje vandaan gehaald en ook nog eens stukken goedkoper dan bij een fokker! En ja hoor, er staan zelfs diverse kittens op. U belt en toevallig zijn er nog twee kittens te koop. Er wordt een foto doorgemaild en u smelt al helemaal. Wat een lieve grijze bolletjes! En over een week kunt u hem al ophalen… Zelfs mèt stamboom, zie je wel dat je op Marktplaats ook prima katten kunt kopen…

Bovenstaand geschetst voorbeeld is niet denkbeeldig. Een waarschuwing is echter wel op zijn plaats. Niet dat Marktplaats persé slecht hoeft te zijn om daar je raskat te kopen of te verkopen. Sommige mensen weten de geëigende kanalen niet, zijn geen lid van een kattenvereniging, kennen geen kittenbemiddeling en zetten in het volste vertrouwen hun kat te koop. Vaak gaat dat goed en heeft u de liefste kat van de wereld gekocht, waar u jaren een geweldige kameraad aan heeft.

Maar het gaat ook wel eens niet goed.Argos + Sacha Er bestaan handelaren in raskatten. Net zoals in de handel met slangen, honden en papegaaien. Er is de laatste jaren ook een levendige handel ontstaan in raskatten uit andere landen. Vaak zijn dat kittens die uit de voormalige Oostbloklanden worden gehaald.
De Blauwe Rus als raskat stijgt in populariteit.
Het was altijd een ras voor echte liefhebbers. Maar steeds meer mensen vinden hem ‘cool’! Een schaars artikel is begeerlijk en daar wordt graag in gehandeld.
Daar valt geld mee te verdienen, denkt men al snel.


Het komt voor dat te jonge Blauwe Rusjes naar Nederland gehaald worden, dus ver vóór de leeftijd van minimaal dertien weken worden zij van de moeder gescheiden en op een vliegtuig naar Nederland gezet. Een dergelijk te vroeg bij de moeder weggehaald kitten krijgt niet de kans om goed te socialiseren. Dit kàn akelige gevolgen hebben (lees voor uitgebreide informatie over het belang van een goede socialisatie elders op deze site). Deze Blauwe Russen krijgen een buitenlandse stamboom mee en worden meestal in Nederland geënt, dit omdat de entingen in het buitenland erg duur én meestal slecht zijn. De moederfokpoes krijgt vaak twee keer per jaar een nestje om aan de vraag te kunnen voldoen. In Nederland mag een poes één keer per jaar een nestje krijgen, dat is beter voor haar gezondheid, want na een bevalling en de zoog- en opvoedings periode, heeft zij een lange rusttijd nodig om weer op krachten te komen en te genieten van haar eigen leven. In de voormalige Oostbloklanden letten ze daar niet altijd even goed op.


Wie zijn de vader en de moeder? Hoe zien ze eruit en zijn ze gezond? De voorouders (grootouders), leven die nog en hoe oud zijn ze (geworden)? Dat weet je niet, je hebt het stel niet bij de moeder in het nestje zien liggen, want je kon niet even langs gaan om ze te bekijken. Ook de ontwikkeling van het karakter is afwachten, niemand die je kan vertellen dat moederpoes zus doet of vader kater zo. Of misschien wordt er wel iets verteld, maar dan komt dat meestal uit een dikke duim… Vaak zit de stamboom vol onbegrijpelijke namen die je amper kunt ontwarren. Dat een vader zijn dochter heeft gedekt kun je amper achterhalen in de wirwar van buitenlandse namen. Broer en zus dekkingen komen ook vaak voor, want er zijn gewoon niet zoveel verschillende Blauwe Russen voor handen. SachaOp een gegeven moment wilt u met uw lieveling een nestje fokken en u komt erachter dat de Blauwe Russenwereld nogal afwijzend reageert… Want niet veel fokkers zullen hun vingers branden aan de onbekende afkomst van een raskat. Fokkers die het ras willen opbouwen doen dit met veel kennis van zaken en hebben van te voren nagedacht over welke combinaties zij willen. Zij kijken vooral naar genetica en gezondheid van de voorouders, soms vele generaties terug en proberen te fokken naar een goede naleving van de rasstandaard.

    Daar staat u dan met uw raskat die honderd euro minder kostte!

    Het was ook al zo'n klein mager diertje..

    Dus een Rus is een Rus is een Rus, … of soms toch niet?Dit is een praktijkvoorbeeld naar waarheid weergegeven om te waarschuwen tegen handelaren die geen dierenliefde maar geld als hoofdmotief hebben. Overtuig u ervan alvorens u een kitten aanschaft of het bij een betrouwbare fokker vandaan komt. Vraag naar alles wat u op deze website leest en ga meerdere keren kijken voordat u een beslissing neemt!


Door Blauwe Russen liefhebbers - Voor Blauwe Russen liefhebbers


Home