Russisch Blauw Info


Het houden van een dekkater



De beslissing om een dekkater te gaan houden neem je niet zomaar.
Er komt heel wat bij kijken om op een verantwoorde manier een kater apart te huisvesten, zodat deze ook nog een gelukkig bestaan kan leiden. Het is dus uitermate belangrijk om van tevoren goed te bekijken of die mogelijkheid wel voor je is weggelegd. Om te voorkomen dat de dekkater ongelukkig en gefrustreerd raakt moet je ervoor zorgen dat er regelmatig een poes ter dekking beschikbaar is. Dit houdt in, dat er ook buitendekkingen gegeven moeten worden, als er niet genoeg eigen fokpoezen aanwezig zijn. Wat genoeg is verschilt per kater. De ene kater neemt genoegen met af en toe een dekking, terwijl een andere behoefte heeft aan meer. Houd wel in de gaten dat een kater ook niet te veel dekt, want dit is niet goed voor de variatie binnen het ras. De dekkater eigenaar bepaalt zelf welke poes er op dekking mag komen en is dus ten alle tijden gerechtigd om wat voor reden dan ook, een dekking te weigeren.
Om het leven van een dekkater wat te veraangenamen, zou je hem samen met b.v een rustige stabiele gesteriliseerde poes in het verblijf kunnen plaatsen. Als de kater zich eenzaam voelt zal hij meer kunnen gaan roepen, wat weer problemen met de buren kan geven.
Bezoek, indien mogelijk, enkele of meerdere shows. Het is goed om gezien te worden en je weet naar aanleiding van de keuringsrapporten of de kater voldoet aan de rasstandaard.


Het katerverblijf


Voorbeeld van een inrichting van het katerverblijf

             



De aanschaf van een kater


Vanaf welke leeftijd kan een kater dekken?


De poes komt bij u logeren


Wat verwacht de poeseigenaar van u?


Wat mag u verwachten van de poes eigenaar?


De dekking


De dekking, aangemoedigd door toeschouwer

             



Afspraken maken


De voordelen en de nadelen


Voorbeeld van een buitenren

             




En ook hier geldt de gouden regel:       "Bezint, eer ge begint!"





Tekst: Esther Oudshoorn-Roessen


Door Blauwe Russen liefhebbers - Voor Blauwe Russen liefhebbers


Home