Russisch Blauw Info


Blue pointsRussisch blue point


In de vorige eeuw, na de Tweede Wereldoorlog en ook nog in de jaren tachtig zijn onder andere Siamezen gebruikt om ons ras 'nieuw bloed' te geven. Door Siamezen te kruisen met Blauwe Russen is het cs -gen in het ras Russisch Blauw gekomen (het zogenaamde blue point gen).
Doordat het cs -gen een recessief gen is, kun je dus aan de buitenkant van het dier niet zien of hij/zij drager van het gen is. Wanneer zie je het dan wel? Het wordt pas zichtbaar op het moment dat er bij een combinatie poes-kater aan een of meerdere kittens door beide ouderdieren het cs -gen wordt doorgegeven. Als bij de celdeling het gen van zowel vader als moeder wordt doorgegeven, is het kitten een blue point.

Een gen bestaat uit 2 delen, 1 deel van de moeder en 1 deel van de vader. Dus ook de genen van zowel vader en moeder bestaan uit 2 delen. Het cs -gen is een recessieve mutant van het dominante gen C wat staat voor volledig gekleurd. Normaal heeft een Blauwe Rus het gen CC. Bij katten die drager zijn van het cs -gen (dus qua uiterlijk niet blue point Rus) hebben als gen Ccs, waarbij het dominante C de doorslag geeft en de kat er dus gewoon als een Blauwe Rus uitziet.

Als nu zowel vader als moeder dit gen dragen, loop je dus de kans om de volgende combinaties te krijgen bij de kittens: zie onderstaande tabellen


(voor een uitleg van de termen homozygoot en heterozygoot, zie de pagina:  inteelt/lijnteelt)


Kater/poes C cs
C CC Ccs
cs Ccs cs cs

We zien dus dat er zowel:

  • fokzuivere Blauwe Russen uit kunnen komen: CC (blauw homozygote)
  • (heterozygote) Blauwe Russen: Ccs (het C gen is dominant, maar dus wel dragers van het cs-gen)
  • én......blue points: cs cs, doordat ze zowel van vader als van moeder het cs deel hebben gekregen.Nu kijken we eens naar de mogelijk andere kruisingen: combinatie Blauwe Rus poes x Blauwe Rus kater (beiden zonder cs-gen)

Kater/poes C C
C CC CC
C CC CC

Allemaal qua kleur homozygote fokzuivere Blauwe Russen.


Vervolgens een combinatie Blauwe Rus poes x Blauwe Rus kater (poes zonder/ kater met cs-gen)

Kater/poes C C
C CC CC
cs Ccs Ccs

Ofwel de helft homozygoot en de andere helft heterozygoot Blauwe Russen; 1 helft is dus wel drager van het gen, andere helft is geen drager, maar het is niet zichtbaar.


Combinatie Blauwe Rus poes x Blauwe Rus kater (poes met/ kater zonder cs-gen)

Kater/poes C cs
C CC Ccs
C CC Ccs

Ofwel de helft homozygoot en de andere helft heterozygoot Blauwe Russen, 1 helft is dus wel drager van het gen, andere helft is geen drager, maar het is niet zichtbaar.De blue point Rus is niet erkend. Veel verenigingen willen geen stamboom afgeven voor een blue point kitten. Ze worden in Nederland maar zelden geboren en in de rest van de wereld zijn ook niet veel blue point Russen bekend. De meeste fokkers zijn niet erg blij wanneer er een blue point Rusje wordt geboren. Zij willen het ras graag 'blauw' houden. De point kleur hoort niet bij de Rus vinden zij. Toch is het geen schande als er een point kitten geboren wordt. De invloeden van de Siamese inkruising zijn vandaag de dag nog merkbaar. Vooral in de voormalige Oostbloklanden wordt nog veel met dragers van het cs -gen gefokt. Dit vergroot de kans op meer blue points in de toekomst. Er zijn fokkers die hier wel mogelijkheden in zien. Zij kruisen blue points met blue points en proberen deze soms voor absurde prijzen te verkopen. Maar een blue point is niets meer of minder waard dan een Blauwe Rus!


Er is enige tijd geleden een test beschikbaar gekomen waarmee je kunt testen of jouw kater of poes drager is van het gen. Deze test kun je per e-mail of telefonisch bestellen bij het Veterinary Genetics Laboratory in Amerika.
Het adres van hun website is: http://www.vgl.ucdavis.edu/service/cat/index.html

De test krijg je gratis thuisgestuurd. Je hoeft pas te betalen als je daadwerkelijk een pakketje terugstuurt met DNA van de kat. Op de website van VGL staat een instructievideo en ook bij het pakketje zit een duidelijke uitleg. Je kunt de test zelf uitvoeren, er is geen dierenarts voor nodig. Bij het pakket zit een formulier waar je duidelijk de gegevens van de kat op moet invullen.
Je kunt het geheel gewoon via het Postkantoor terugsturen. De kosten voor het verzenden zijn minimaal, nog geen € 2,-. Na ongeveer twee weken ontvang je de resultaten van de test per e-mail. Per post duurt iets langer. Op het formulier kun je ook aangeven of je de resultaten per fax wilt ontvangen. De test zelf kost ongeveer € 50,-, maar dat is uiteraard afhankelijk van de koers van de dollar ten opzichte van de euro. De test kan betaald worden met een creditcard.

De test is 99% betrouwbaar. Door te testen kun je voorkomen dat het Siamese gen verder wordt verspreid in het ras. Het is geen verplichting maar een keuze. Wanneer meer mensen testen, wordt het gemakkelijker fokdieren uit te kiezen zonder kans op een 'verrassing'.


Tekst: Mieke Biesemaat


 

 

Door Blauwe Russen liefhebbers - Voor Blauwe Russen liefhebbers

Home