Russisch Blauw Info


Een Raskat ja of neeAls het voor jouw belangrijk is om een kat te hebben met een bepaald uiterlijk en karakter koop dan een kat met een stamboom.
Als het voor jou niet van belang is neem dan een kat uit het asiel.


Wat is een stamboom en wat is een ras?


Een stamboom is geen nutteloos stukje papier met de namen van de voorouders van onze kat.
Het zegt vooral iets over de afstamming (afkomst) van onze kat en dat zijn voorouders ook katten van een bepaald ras waren. Het geeft ook de garantie dat ons kitten opgroeit tot een kat van een bepaald uiterlijk en karakter.

In de stamboom staan belangrijke gegevens van de voorouders zoals:
de geboortedatum, de stamboomnummers, de codes van het ras die de verenigingen hanteren.
Het bevestigd dat die kat raszuiver is. Als een raszuivere kat erkennen de verenigingen een kat die tenminste vier generaties afstamt van hetzelfde ras en die trouw zijn eigenschapen doorgeeft aan volgende generaties.

Als een kat geen stamboom heeft dan kunnen wij niets zeggen over zijn voorouders. Zo`n kat kan lijken op een bepaald ras maar hij is niet de vertegenwoordiger van dit ras.

Het toebehoren tot een bepaald ras kan ons heel veel zeggen omdat elk ras anders is qua karakter en uiterlijk.
Elk ras dat door de verenigingen is erkend heeft een eigen beschrijving en volgens deze worden de katten beoordeeld op de shows.
Het is de beschrijving bv. die definieert welke vacht kleur een kat van een bepaald ras moet hebben, hoe lang zijn staart moet zijn, hoe zijn kopje er uit moet zien etc.,. De kenmerken van deze beschrijvingen erkennen wij als het meest gewenst en zo gaan de fokkers hun katten uitzoeken om die kenmerken te fixeren bij de nakomelingen.


Wat te verwachten van een raskat?


Als een kat gekocht wordt bij een geregistreerde cattery dan kunnen wij verwachten dat:


Raskatten zonder stamboom


Het komt heel vaak voor dat er zogenaamde raskatten zonder stamboom te koop worden aangeboden. Zij komen vaak van fokkers die vooral gericht zijn op de inkomsten (broodfokkers).
Deze katten zijn vaak gehouden in slechte omstandigheden, niet goed gevoed, niet ontwormd, niet ingeënt. De kittens worden verkocht voordat zij 12 weken oud zijn en dit heeft grote gevolgen in hun verdere leven. De ouders van de kittens zijn vaak niet getest en zij werden niet beoordeelt qua geschiktheid voor de fok.
Mama poes is sterk geexploiteert, krijgt te vaak nestjes. Dit veroorzaakt niet alleen een verzwakking van haarzelf maar ook van haar baby`s.
Dit alles word gedaan om de kosten zo laag mogelijk te houden.De meest voorkomende kostenbesparingen en hun gevolgen.

Kittens die verkocht worden voordat zij 12 weken oud zijn


Katten die gedragsproblemen vertonen

Mama poes en haar kittens worden gevoed met slecht voer


Te weinig vitaminen en algemene slechte ontwikkeling

Niet ontwormen


Katten worden ziek, kan leverproblemen veroorzaken. Men kan besmet raken

Niet ineenten


Kan lijden tot dood van de kat

Slechte opvoed omgeving


Niet goed gesocialiseerde katten

De kater is meestal geen raszuivere kat maar lijkt erg op een kat van dit ras


Geen raszuivere kat


Er zijn nog meer gevolgen dan de bovengenoemde.
De dierenarts kosten zijn in deze gevallen heel hoog en kunnen oplopen tot een bedrag waarvan wij een raszuivere kat met een stamboom zouden kunnen kopen. In dit geval zou ons veel leed, zenuwen en traumatische momenten bespaart worden.

Waar kopen wij een raszuivere kat met stamboom?

Geregistreerde fokkers zijn vaak mensen voor wie katten hun grote hobby of passie is. De toekomst van hun katten is voor hun zeer belangrijk.
Zij proberen de toekomstige eigenaren goed te screenen, zij houden contact met de nieuwe eigenaren, geven advies bij het opvoeden van een kitten.
Er zijn weinig fokkers die beslissen om een kitten te verkopen dat niet gezond is (of zij vertellen het ons).
Zo`n verkoop kan voor een fokker grote gevolgen hebben, zoals: het verliezen van het vertrouwen, het verliezen van hun naam die zij in de loop der jaren opgebouwd hebben en er geldt ook een bepaalde ethiek.

Het behoren tot de katten vereniging verplicht de fokker tot het handelen volgens de regels van de vereniging en het volgen van de reglementen. De verenigingen handelen in het belang van de dieren.


Een raskat met een stamboom kan ook goedkoper.


Nogmaals als een bepaald uiterlijk en karakter niet van belang is voor jou, neem dan een kat uit het asiel.

Daarentegen als uiterlijk en karakter belangrijk zijn maar onze portemonnee te klein dan zijn er een paar mogelijkheden om onze droom waar te maken.De keuze is aan U!
Tekst: Magdalena Pruska

 

 

Door Blauwe Russen liefhebbers - Voor Blauwe Russen liefhebbers

Home