Russisch Blauw Info


Gevaren : Chocolade


giftige planten gevaren antivries

Chocolade, en dan met name pure chocolade, kan levensbedreigend zijn voor uw kat (en hond). Chocolade bevat - naast vet - namelijk theobromine en cafeïne, beide zijn stimulerende stoffen die het centrale zenuwstelsel, de waterhuishouding en de hartspieren beïnvloeden. Deze stoffen werken bij de mens voornamelijk verslavend, beide stoffen worden in ons lichaam makkelijk weer afgebroken maar voor huisdieren kunnen de gevolgen fataal zijn, hun lichaam kan met name de theobromine maar moeilijk af breken.

Theobromine tast het centrale zenuwstelsel en de nieren als eerste aan. Het veroorzaakt een verhoogde lichaamsactiviteit, wat leidt tot een te hoge hartslag en snellere urineproductie. Als gevolg hiervan kunnen er uitvalsverschijnselen ontstaan, met name de waterhuishouding, temperatuurregeling en de ademhaling worden verstoord. Er is geen tegengif voor theobromine, de gevolgen kunnen enkel behandeld of geremd worden.

De kans dat uw kat een ernstige vergiftiging oploopt door het eten van witte- of melkchocolade is erg klein, ze moeten er wel heel veel van eten om vergiftigings-verschijnselen te krijgen. Een hond kan echter al lichte vergiftigings-verschijnselen krijgen na het eten van een hele reep melkchocolade.
Bij pure- of banketbakkers chocolade is een ernstige vergiftiging wèl een reëel risico, vooral de laatste bevat hoge concentraties theobromine en cafeïne. Lichte vergiftigings-verschijnselen kunnen al optreden bij respectievelijk 10 gram en 3 gram per kilogram lichaamsgewicht, ernstige vergiftigings-verschijnselen treden op bij 30 en 10 gram per kilogram lichaamsgewicht.

Neem direct contact op met uw dierenarts wanneer u denkt dat uw kat te veel chocolade heeft gegeten. Zijn er nog geen vergiftigings-verschijnselen - overgeven, diarree, rusteloosheid - dan kan het (binnen 1 tot 2 uur na de inname) nog helpen om de kat te laten braken.

giftige planten gevaren antivries


Bron:Dorine Post
allemaalkatten.nlDoor Blauwe Russen liefhebbers - Voor Blauwe Russen liefhebbers

Home