Russisch Blauw Info


Gevaren : Anti Vries


chocolade gevaren giftige planten

Antivries of ethyleen glycol (EG) is een algemeen verkrijgbare vloeistof die onder andere wordt gebruikt voor koelwater van een automotor of de ruitensproeier vloeistof.
Helaas is antivries al bij kleine hoeveelheden dodelijk voor huisdieren. Omdat de vloeistof neutraal tot zoet van smaak is kan het gebeuren dat een argeloos, nieuwsgierig huisdier het middel oplikt als het de kans krijgt. Hoewel honden eerder geneigd zullen zijn om iets te eten of te drinken wat vreemd ruikt of smaakt komt vergiftiging door antivries toch ook wel bij katten voor. Gelukkig wordt steeds vaker een vies smaakje aan koelvloeistof toegevoegd om dit soort vergiftiging te voorkomen.

EG wordt makkelijk geabsorbeerd door de darmwand. Voor een kat kan een dosis van minder dan 1 ml per kg lichaamsgewicht al fataal zijn als het niet onmiddelijk word behandeld. Het middel zelf is niet zozeer giftig maar bepaalde stoffen in de koelvloeistof veroorzaken indirect een ernstige nierfunctie-stoornis.

De eerste tekenen van vergiftiging zijn overgeven en coördinatie problemen. Deze symptomen kunnen na 12 uur beduidend minder worden, maar tegen die tijd is het vrijwel altijd zeker dat het dier binnen 2-3 dagen zal sterven.
Na 1 dag begint het dier door veelvuldig overgeven en overmatig urineren meestal ernstige uitdrogingsverschijnselen te vertonen. De symptomen in de laatste 48-72 uur zijn ongecoördineerde bewegingen, algehele verzwakking, coma en uiteindelijk de dood.

De behandeling voor antivries vergiftiging is alleen effectief wanneer deze zo snel mogelijk na inname word toegepast, liefst direct erna maar in ieder geval binnen 24 uur. Als er het vermoeden bestaat dat uw huisdier antivries heeft binnen gekregen is het zaak dat u DIRECT naar uw dierenarts gaat. Uw kat heeft de beste kans op overleven als binnen 4 uur na inname met de behandeling word begonnen.


chocolade gevaren giftige planten


Bron:Dorine Post
allemaalkatten.nlDoor Blauwe Russen liefhebbers - Voor Blauwe Russen liefhebbers

Home