Russisch Blauw Info


BlaasgruisproblemenNicole en Dennis vertellen over de blaasgruisproblemen van hun je weet wel kater Doerak.

 

Wat is blaasgruis en hoe ontstaat het?

Blaasgruis is een verzamelnaam van hoofdzakelijk 2 soorten zoutkristallen. De meest voorkomende is struviet. De wetenschappelijke naam voor struviet is magnesiumammoniumfosfaat (MgNH4PO4, afgekort: MAP). De andere soort zoutkristal is calciumoxalaat (de zoutvorm van oxaalzuur). Beide zouten worden gevormd uit afvalproducten (magnesium, ammonium (afbraakproduct van ureum) fosfaten, calcium, oxalaten) die door de kat geproduceerd worden en uitgescheiden in de urine.
In een normale gezonde situatie zijn de zouten opgelost in de urine. Door een aantal redenen kan het echter gebeuren dat de zouten niet meer opgelost zijn: ze kristalliseren. Dit betekent grofweg dat de zouten gaan samenklonteren. Als de gevormde kristallen erg groot geworden zijn dan kunnen er zelfs blaasstenen ontstaan.

Weetje: Blaasgruis komt niet alleen voor bij gecastreerde katers. Ook niet-gecastreerde katers EN poezen kunnen last van blaasgruis krijgen.

De exacte oorzaak van de vorming van blaasgruis is nog niet bekend, maar hieronder staan een aantal mogelijke oorzaken en symptomen.

Aantal oorzaken die de kans op het krijgen van blaasgruis vergroten:

 1. Aanleg: Als een kater last heeft van blaasgruis dan heeft zijn broer een verhoogde kans op het krijgen van blaasgruis.
 2. Activiteit: Luie katers hebben een verhoogde kans op blaasgruis.
 3. Geslacht: Doordat katers een langere en nauwere plasbuis hebben kan blaasgruis gemakkelijker vastlopen dan bij poezen. Blaasgruisklachten zien we dus voornamelijk bij katers (maar dus niet uitsluitend!).
 4. Gewicht: We zien blaasgruis met name bij dikke katten. (Luie katten zijn vaak dik en vice versa)
 5. Leeftijd: Op een leeftijd tussen 1-2 jaar zien we de meeste klachten optreden. Mmm, Yip is nu bijna 2 jaar, hopelijk krijgt hij er geen last van.
 6. Aantal keren urineren per dag. Katten die vaak plassen hebben minder kans op blaasgruis: de zouten krijgen geen tijd om uit te kristalliseren. Katten plassen minder vaak als: ze alleen de kattenbak gebruiken en met name als de kattenbak niet vaak genoeg wordt schoongemaakt.
 7. Drinken. Katten die weinig drinken hebben geconcentreerde urine. In een geconcentreerde urine zullen zich gemakkelijk kristallen vormen. Katten die veel blikvoeding eten (blikvoeding bevat ongeveer 80% water!) hebben minder snel last van blaasgruis.
 8. Voeding. Voeding bevat noodzakelijke zouten (mineralen). Als teveel van deze zouten aanwezig zijn in de voeding bestaat er een verhoogde kans op het krijgen van blaasgruis. Runderhart en kippenhartjes bevatten veel magnesiumzouten, dus geef dit liever niet.
 9. Blaasontsteking: In blaasgruis en/ of stenen kunnen de bacteriŽn zich eenvoudig vermenigvuldigen. Het gruis en de stenen beschadigen meestal de blaaswand, waardoor de bacteriŽn zich nog eenvoudiger kunnen vermenigvuldigen. Door de beschadiging van de blaaswand is meestal bloed in de urine aanwezig. Daarnaast hebben bacteriŽn vaak een pH-verhogend effect, waardoor de zouten weer makkelijk kunnen neerslaan. ontstaat er een vicieuze cirkel.

symptomen:frequente en niet geslaagde pogingen tot urineren (bak in, bak uit, je wordt er gek van).

 • urineren op ongewenste plaatsen (Doerak is dol op hoekjes bij deuren).
 • urineren is pijnlijk (klagend miauwen; Doerak deed dit alleen wanneer hij echt verstopt was), pijn in de buik.
 • in de urine.
 • overmatig likken van de schaamstreek.
 • zelf hebben we geconstateerd dat Doerak ook allerlei gladde oppervlaktes gaat aflikken (spiegels, kastdeurtjes etc.) Het waarom is ons onduidelijk, maar als hij dit veelvuldig doet (bv. in combinatie met overmatig likken in de schaamstreek) dan weten we meestal al dat het mis is.
 • Als uw kat een van de bovengenoemde symptomen vertoont, is dierenarts-bezoek onvermijdelijk (en bij verstopping zelfs noodzakelijk en levensreddend).

   

  Back to the Top

   

  Struviet

  Hieronder staan twee plaatjes van struviet-kristallen. Onze dierenarts heeft me zelf door de microscoop laten kijken en met behulp van een kaart met plaatjes uitgelegd wat ik moest zien. De struvietkristallen hebben een duidelijk herkenbare vorm: langwerpige "doosjes", een soort lijkkistjes.

  Images of MAP-crystals