Russisch Blauw Info


De Blauwe Rus en allergieEr gaan verschillende verhalen rond als zou de Rus geen allergische reactie opwekken bij mensen die bewezen allergisch zijn voor katten.
Helaas is dit niet helemaal waar, maar er zijn wel voldoende aanwijzingen dat de Rus minder allergische reacties oproept en bij een aantal mensen zelfs geen.

Zatazja Zofia Dunoe

Er zijn verschillende factoren aan een kat waar een mens allergisch voor kan zijn. Een van de grootste boosdoeners zijn de huidschilfers. Net als de mens vernieuwt ook de kat zijn huid en de oude huid wordt afgebroken en verwordt tot huidschilfers. Deze huidschilfers kunnen een allergische reactie oproepen. De tweede factor is het speeksel van de kat. Dit speeksel kan bij aanraking met de huid zorgen voor bulten, jeuk en rode plekken. Meestal is afwassen voldoende om van de jeuk af te komen, maar komt het bijvoorbeeld op de lippen of in de ogen, dan kan zwelling ontstaan. In het algemeen zorgen de huidschilfers het meest voor een reactie bij gevoelige mensen. De leeftijd van de kat kan ook verschil maken. Een aantal mensen geeft juist bij kittens een hogere gevoeligheid aan. Dit zou kunnen komen door het feit dat de kittens veelvuldig door de moeder gewassen worden en er dus misschien wel een hoger aantal speekseldeeltjes in de vacht zit. Maar hier is geen onderzoek naar gedaan en er kan dus niet met zekerheid gezegd worden waar deze verhoogde gevoeligheid vandaan komt.


Na het lezen van het bovenstaande zal een aantal mensen misschien heel teleurgesteld zijn. Maar treur niet. Er zijn manieren om een kat te houden wanneer u licht tot matig allergisch bent. Maar....., dat kost wel enige moeite.
Het allereerste wat u zou moeten doen is een aantal malen bij een fokker of eigenaar van Blauwe Russen op bezoek gaan. Het liefst bij iemand die behalve de Russen geen andere dieren of kattenrassen in huis heeft. Dit om goed te kunnen bepalen waarop u reageert. Ga dus op bezoek en knuffel met de katten. Stop uw neus in hun vacht, aai de katten en zorg dat u voldoende in aanraking komt met de dieren. Er moet voldoende contact zijn om een allergische reactie te verwachten. Mocht u niet of nauwelijks reageren, dan zou u nog een aantal malen terug moeten gaan en dit proces herhalen. Dit terug gaan is erg belangrijk. Een allergie bouwt zich namelijk op. En wanneer u geen reactie krijgt na het eerste bezoek, dan zou het nog steeds zo kunnen zijn dat na het vijfde bezoek de allergie zodanig is opgebouwd dat er wl een reactie ontstaat. De herhaling van de bezoeken is dus erg belangrijk. Er mag ook niet te veel tijd tussen de bezoeken zitten. Kunt u tijdelijk op een Rus passen, liefst in zijn eigen huis, dan is dat helemaal ideaal om de gevoeligheid uit te proberen. Wanneer nu blijkt dat u ook na herhaaldelijke bezoeken geen reacties krijgt, dan kunt u voorzichtig gaan denken aan het aanschaffen van een Rusje.

Voorzichtig, want er zijn nog steeds enkele zaken waaraan u moet denken. Heeft u wel allergisch gereageerd, doe uzelf en de kat dan een plezier en begin er niet aan. Niets is zo vervelend voor kat en baasje wanneer na een korte tijd blijkt dat de situatie toch niet leefbaar is en de kat weg moet. Verdriet aan alle kanten. Probeer dat te voorkomen.

Er zijn verschillende manieren om allergie voor katten in de hand te houden:

  1. Zorg dat het huis goed schoon te houden is. Stofzuig elke dag, stof met een vochtige doek en zorg voor gladde, makkelijk stof en harenvrij te houden meubels. Door vaak te stofzuigen en dweilen haalt u veel allergenen uit huis en lucht.

  2. Koop eventueel een luchtreiniger die stof en deeltjes uit de lucht haalt. Vervang de filters regelmatig. Dit kan ook zorgen voor een lagere mate van allergenen in de omgeving.

  3. Leer de kat wekelijks in bad te gaan. Door de kattenvacht wekelijks goed uit te spoelen, verdwijnen veel schilfers en stof uit de vacht en zo verminderd u dus de hoeveelheid allergenen aanzienlijk. Het is geen overbodige luxe om de fokker van te voren te vragen het kitten vanaf jongs af aan hier aan te wennen. Jong geleerd is ook hier oud gedaan.

  4. Een alternatief voor badderen kan zijn de kat dagelijks met een vochtige doek of zeem af te nemen en zo de stof en schilfers weg te halen, evenals de losse haren. Deze methode is echter niet zo goed als helemaal wassen.

  5. Zorg voor voldoende ventilatie in huis, zodat stof en allergenen niet in huis blijven hangen.

  6. Was na het aaien van de kat de handen goed. Kom pas daarna aan het gezicht en/of de ogen.

  7. Voorkom contact met de neus. Knuffelen kan dus wel, maar moet een beetje aangepast worden. Dat is wel jammer, maar een kleine opoffering om van het gezelschap van een Rus te kunnen genieten.

Het is een aanbeveling om goede afspraken te maken met de fokker van de kat. Vooral over eventuele herplaatsing, mocht het toch niet lukken na alle inspanning van uw kant. Maak dit ook duidelijk aan de fokker, voordat u een katje reserveert. De fokker kan dan ook aangeven wel of niet het risico te willen lopen dat de kat herplaatst moet worden.

Twijfelt u eraan of u alle moeite ervoor kunt en wilt doen, begin er dan niet aan. Nogmaals, ook in het belang van de kat.

Dat het mogelijk is om met een allergie samen te leven met katten, heb ik zelf ondervonden. Momenteel leef ik samen met 4 volwassen Russen en af en toe kittens. Het kost moeite en af en toe wat ongemak, maar het is het zeker waard.Tekst: Yasmin Trok-WijnandsDoor Blauwe Russen liefhebbers - Voor Blauwe Russen liefhebbers

Home